Parama dėkojame




Sprogimas

Lietuva ir Latvija kartu perka vakciną nuo pneumokokinės infekcijos

 Lietuva ir Latvija paskelbė bendrą tarptautinį konkursą pneumokokinei vakcinai įsigyti.

Tikimasi, kad šias vakcinas perkant kartu, jas pavyks įsigyti už mažesnę kainą, antradienį pranešė Valstybinė ligonių kasa.

„Kooperuojamės su kolegomis iš Latvijos ir tikimės, kad šias vakcinas pavyks įsigyti mažesne kaina, nei kiekvienai šaliai perkant atskirai. Jeigu pirkimas įvyktų sėkmingai, sutartį su vakcinos tiekėju turėtumėme pasirašyti šių metų birželį“, – teigė Valstybinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Neringa Bernotienė.

Bendradarbiaujant Lietuvos ir Latvijos specialistams ketinama nupirkti kiek daugiau nei 316 tūkst. pneumokokinės vakcinos, skirtos vaikams iki dvejų metų, dozių. Tokio vakcinos kiekio turėtų pakakti dvejiem metams šių Baltijos šalių vaikams skiepyti.  

Lietuva, kaip šio pirkimo lyderė, gavo Latvijos įgaliojimus vykdyti minėtą pirkimą, todėl Valstybinės ligonių kasos specialistai rengė šio pirkimo dokumentus ir juos derino su Latvijos atstovais.

Trys Baltijos šalys – Lietuva, Latvija ir Estija – yra pasirašiusios partnerystės sutartį dėl bendrų centralizuotai įsigyjamų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių pirkimų bei skolinimosi. Pagrindinis susitarimo tikslas – sumažinti valstybių išlaidas ir užsitikrinti nepertraukiamą galimybę gauti vaistus bei medicinos pagalbos priemones.  

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, pneumokokinė infekcija yra ūmi bakterinė infekcija, ji gali sukelti įvairių ligų. Dažniausiai pneumokokinės infekcijos sukėlėjas sukelia plaučių uždegimą, bet gali būti ir meningito, anginos, endokardito (vidiniame širdies sluoksnyje arba širdies vožtuvuose esančio bakterijų ar grybelių židinio sukelta liga) bei kitų ligų priežastimi, tai priklauso nuo infekcinio proceso lokalizacijos

Pneumokokai – viena dažniausia pneumonijų bei viduriniosios ausies uždegimų priežastis.

Pneumokokinė infekcija gana plačiai paplitusi ir tarp vaikų, ir tarp suaugusiųjų, ypač didelė rizika – vaikams iki 5 metų ir vyresniems nei 65 metų žmonėms.

Skiepai laikomi efektyviausia priemone apsisaugoti nuo šio sukėlėjo.

Vilnius, kovo 21 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode