Parama dėkojame




Sprogimas

Kaune uždaromi vaikų globos namai

 Kaune uždaromi vaikų globos namai „Atžalynas“, juose gyvenę vaikai išsikraustė gyventi į šeimynas.

„Keista, kad uždarant viduje tiek džiaugsmo. (...) Norisi palinkėti sėkmės vaikams, nes jiems yra didžiausias pokytis. Jie pradeda gyventi bendruomenėje. Norisi palinkėti sėkmės savivaldybei, uždarant globos namus“, – antradienį per spaudos konferenciją uždaromuose globos namuose sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Jis pabrėžė, kad į naujus namus išsikraustę vaikai turės daugiau privačios erdvės, galės bendrauti ne tik su kitais vaikų namų globotiniais, bet ir su visais miesto vaikai.

„Mes labai džiaugiamės, kad mūsų vaikai gyvena jaukiuose, gražiai suremontuotuose namuose, kad jie tapo bendruomenės nariais, gražiai bendrauja su kaimynais, jaučiasi tokie patys ir niekuo nesiskiria nuo kitų vaikų“, – sakė vaikų globos namų „Atžalynas“ laikinoji vadovė Elena Trimonienė.

Vaikai gyvena kambariuose po du, drauge gyvena broliai ir seserys. Pasak vadovės, vaikai nusiteikę pozityviai, turi daugiau motyvacijos mokytis, patys stengiasi gaminti valgyti, skalbia, tvarko savo namus.

„Tikimės, kad ir kiti vaikai, gyvenantys vaikų namuose, taip pat ras gražius šiltus namus kaip ir šie vaikai“, – kalbėjo E.Trimonienė.

Rengdamiesi vaikus perkelti, savivaldybės ir globos namų darbuotojai bendravo su kaimynais. Jie, pasak E.Trimonienės, priėmė naujakurius ypač šiltai.

„Kaimynai priėmė vaikus labai gražiai, labai šiltai“, – teigė ji.

Planuoja pertvarkyti visus

Lietuvoje iš viso yra 93 globos namai, priklausantys savivaldybėms, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai bei nevyriausybinėms organizacijoms. Jau dabar daugumoje jų stengiamasi sudaryti į šeimas panašesnes sąlygas, o iki 2020 metų visi vaikai turėtų gyventi šeimynose.

„Joks vaikas neturi gyventi kažkur kitur – kiekvienas vaikas turi prigimtinę teisę gyventi mylinčioje šeimoje. Jei jau taip susiklostė, kad jis neturi galimybių gyventi biologinėje šeimoje, jis turi gyventi šeimoje, kur jį su meile ir atsakomybe priima kaip šeimos narį“, – kalbėjo prezidentės vyriausioji patarėja Lina Antanavičienė.

Didžiausia problema, su kuria susiduriama siekiant pertvarkų – pasipriešinimas iš pačių vaikų namų darbuotojų, kurie, ypač mažesniuose miesteliuose, nerimauja, kad liks be darbo.

„Kai kur stengiamasi išsaugoti esamą sistemą“, – sakė L.Kukuraitis.

Jis pripažino, kad kai kur vaikai bus iškraustomi iš neseniai suremontuotų, puikiai įrengtų patalpų, tačiau pabrėžė, kad šiuos bus stengiamasi pritaikyti kitoms socialinėms reikmėms.

„Tie pastatai gali būti panaudoti tiems patiems vaikams ir šeimoms, senoliams“, – tvirtino ministras.

Jis atkreipė dėmesį, kad daugelyje miestelių trūksta dienos centrų, krizių centrų ir kitų socialines paslaugas teikiančių įstaigų. Jas planuojama įrengti ištuštinus globos įstaigas.

Vietoj „Atžalyno“ vaikų globos namų Kaune planuojama į šias patalpas perkelti specialiąją mokyklą neįgaliesiems. Ji šiuo metu įsikūrusi didelėse patalpose.

42 įvairaus amžiaus vaikai iš Kauno „Atžalyno“ globos namų persikėlė į septynis butus. Vaikai į naujas gyvenamąsias vietas suskirstyti atsižvelgus į jų giminystės ryšius ir lankomas mokyklas. Su kiekviena šeimyna dirba po šešis specialistus – du socialiniai darbuotojai, po du padėjėjus dienos ir nakties metu.

Savivaldybė dar šiemet planuoja pertvarkyti ir kitus Kaune esančius globos namus, kuriuose gyvena ir sunkią negalią turintys vaikai.

Lietuvoje be šių vaikų globos namų yra uždaryta dar viena tokia įstaiga.

Autorė: Austėja Masiokaitė

Kaunas, kovo 21 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode