Parama dėkojame




Sprogimas

Vilniuje susitinka Holokausto tyrėjai

Trečiadienį Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje prasideda konferencija „Masinių žudynių pradžia: 1941 m. vasaros-rudens žudynių vietų identifikavimas ir atminimas“.

Konferenciją organizuoja Tarptautinis Holokausto atminties aljansas (IHRA), kuris vienija 31 šalies vyriausybes, istorikus, švietėjus, muziejininkus ir kitus asmenis, dirbančius Holokausto tyrimų, švietimo ir atminimo srityse. Lietuva šio aljanso nare tapo 2003 metais, o tarptautinis IHRA renginys Vilniuje organizuojamas pirmą kartą, pranešė muziejus.

Dvi dienas truksianti konferencija, skirta žudynių vietų identifikavimui, pažymėjimui ir įamžinimui Baltijos šalyse, Baltarusijoje, Ukrainoje ir Rumunijoje, vyks Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre.

Konferencija suburs Holokausto tyrėjus, specialistus, vyriausybinių ir nevyriausybinių organizacijų atstovus iš Lietuvos ir dar keliolikos šalių – Baltarusijos, Belgijos, Didžiosios Britanijos, Estijos, Izraelio, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Liuksemburgo, Moldovos, Nyderlandų, Prancūzijos, Rumunijos, Šveicarijos, Ukrainos ir Vokietijos. Konferencijos dalyviai dalinsis gerosiomis praktikomis, aptars masinių žudynių vietų tyrimo ir įamžinimo iššūkius ir galimus sprendimus, dalyvaus specializuotose dirbtuvėse.

Konferencijos metu Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus ir Lietuvos istorijos institutas pristatys naujausius tyrimus, atliktus Panerių masinių žudynių teritorijoje, renginio dalyviai turės galimybę aplankyti Panerių ir Naujanerių žudynių vietas.

1941 – 1944 metais Vokietija buvo okupavusi Lietuvą, šiuo laikotarpiu įvykdytas Holokaustas, vokiečiai ir jų kolaborantai lietuviai išžudė per 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.

Vilnius, kovo 22 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode