Parama dėkojame




Sprogimas

JAV teisėsauga įtaria lietuvį iš dviejų kompanijų išviliojus 100 mln. dolerių, jis suimtas mėnesiui

Jungtinių Valstijų teisėsauga pateikė kaltinimus lietuviui dėl sukčiavimo, pinigų plovimo ir tapatybės vagystės. Lietuvos pareigūnų sulaikytas Evaldas Rimašauskas įtariamas iš dviejų JAV tarptautinių kompanijų sukčiaujant išviliojęs 100 mln. dolerių (beveik 93 mln. eurų), pranešė JAV Teisingumo departamentas.

„Kitoje pasaulio pusėje E.Rimašauskas taikėsi į tarptautines internete veikiančias kompanijas ir apgavo jų agentus bei darbuotojus, kad šie pervestų 100 mln. dolerių į užjūrio banko sąskaitas, kurias jis kontroliavo“, – sakė Niujorko Pietų apygardos federalinio prokuroro pareigas einantis Joonas H. Kimas (Džunas H.Kimas).

„Ši byla turėtų tapti perspėjimo signalu visoms kompanijoms – net ir labiausiai rafinuotoms – kad jos taip pat gali tapti kibernetinių nusikaltėlių aukomis“, – teigė pareigūnas.

Pasak jo, dalis pavogtų lėšų JAV kompanijoms buvo grąžinta.

JAV teisėsaugos duomenimis, E.Rimašauskas sukčiavimo schemą organizavo nuo 2013 iki 2015 metų.

Jis buvo įregistravęs įmonę Latvijoje, kurios pavadinimas buvo analogiškas Azijoje veikiančiai kompiuterinių įrangos gamintojai. Bendrovės Latvijoje vardu E.Rimašauskas valdė kelias banko sąskaitas.

Lietuvis įtariamas siuntinėjęs elektroninius laiškus į dvi JAV kompanijas, kurios reguliariai pervesdavo daugiamilijonines sumas Azijoje registruotai kompanijai. Prisidengdamas suklastotais laiškais, sudariusiais įspūdį, kad jie yra siunčiami Azijos bendrovės darbuotojų, taip E.Rimašauskas galimai nukreipė pinigų srautus į savo valdomas banko sąskaitas.

Pareigūnai teigia, kad lietuvis vėliau pervesdavo gautus pinigus į banko sąskaitas Latvijoje, Kipre, Slovakijoje, Lietuvoje, Vengrijoje ir Honkonge. Jis taip pat įtariamas naudojęs suklastotus čekius, sutartis ir laiškus, kad suklaidintų bankų darbuotojus ir pagrįstų didžiulius pinigų pervedimus.

Tokia schema yra vienas panašių, pastaruoju metu populiarėjančių nusikaltimų pavyzdžių, vadinamų „verslo elektroninio pašto fišingu“. Tokių nusikaltimų metu sukčiai išvilioja pinigus iš kompanijų, dirbančių su užsienio šalių tiekėjais ir reguliariai vykdančių pinigų pervedimus. Siųsdami elektroninius laiškus nusikaltėliai apsimeta tų užsienio šalių įmonių darbuotojais.

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė BNS sakė, kad įtariamasis buvo sulaikytas kovo 16 dieną, Vilniaus miesto apylinkės teismas ledo jį suimti vienam mėnesiui.

„Vadovaujantis tarptautine sutartimi su JAV, sulaikius įtariamąjį per du mėnesius turėtų būti pateiktas oficialus dokumentų paketas dėl šio asmens ekstradicijos. Gavus šiuos dokumentus bus spendžiama, ar yra pagrindas kreiptis į teismą prašant patenkinti užsienio valstybės prašymą dėl asmens išdavimo tolesniam baudžiamajam persekiojimui šioje šalyje“, - sakė prokuratūros atstovė.

Vilnius, kovo 22 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode