Parama dėkojame




Sprogimas

Vis daugiau vaikų, nukentėjusių nuo seksualinės prievartos, sulaukia profesionalios pagalbos

Vilniuje įsikūrusiame Vaikų, nukentėjusių nuo seksualinės prievartos, pagalbos centre per beveik dešimt veiklos mėnesių pagalba suteikta daugiau kaip 60 vaikų ir beveik pusei tiek jų šeimos narių. Pastebima, jog besikreipiančiųjų pagalbos daugėja.

„Tai, kad daugiau vaikų suteikiama pagalba, rodo, jog pagalbos centro žinomumas šalyje auga, vis daugiau teisėsaugos, vaiko teisių apsaugos, nevyriausybinio sektoriaus atstovų kreipiasi ir vaikai bei jų artimieji gali sulaukti visokeriopos profesionalios pagalbos po vienu stogu“, - sako Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Šeimos ir bendruomenių departamento direktorė Daina Urbonaitienė.

Centrepagalba nukentėjus nuo seksualinio smurto teikiama visiems Lietuvos vaikams, nepaisant to, ar jie gyvena vaikų globos namuose ar šeimoje. Čia po vienu stogu sukoncentruotos visos vaikui, nukentėjusiam nuo seksualinio smurto, ir jo artimiesiems reikalingos paslaugos. Būtent to iki centro įkūrimo trūko.

„Vaiką, nukentėjusį nuo smurto, būtina apsaugoti nuo tolimesnių emocinių sukrėtimų, todėl labai svarbu, kad centre sudarytos galimybės apklausą atlikti tik vieną kartą. Čia, vienoje vietoje suteikiama ir kita reikalinga pagalba, todėl taip vaikui netenka keliauti iš institucijos į instituciją, iš naujo išgyventi patirtų skaudžių emocijų, jam suteikiamos sąlygos sveikti ir stiprėti“, - sako D. Urbonaitienė.

Nuo centro veiklos pradžios praėjusių metų birželio 4 d. iš viso pagalbos sulaukė 64 vaikai bei 29 pilnamečiai šeimos nariai. Teikiant pagalbą vykdytos apklausos, teiktos teismo medicinos eksperto paslaugos, vykdyta psichodiagnostika, suteiktos laikino apgyvendinimo, maitinimo paslaugos, konsultacijos šeimos nariams.

„Vaikų, nukentėjusių nuo seksualinės prievartos pagalbos centro steigimas“ projektas įgyvendinamas Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo ir Lietuvos biudžeto lėšomis kartu su partneriu – Islandijos vyriausybine vaiko teisių apsaugos agentūra „Barnaverndarstofa“. Būtent Islandijoje tokia specializuotos pagalbos centro, vadinamojo vaiko namo, koncepcija sėkmingai gyvuoja jau daugiau kaip 18 metų.

Projektui įgyvendinti iš viso skirta beveik 868,9 tūkst. eurų. Įgyvendinant jį taip pat parengtos specialistų komandos, kurios teikia pagalbą nukentėjusiems vaikams ir jų gyvenamoje vietoje. Projekto vykdytojas – Vaiko ir motinos globos namai „Užuovėja“.

Balandžio 3-6 dienomis į Vaikų, nukentėjusių nuo seksualinės prievartos, pagalbos centrą bus kviečiami Vaiko teisių apsaugos skyrių, vaikų globos namų, krizių centrų specialistai. Su jais bus aptariami bendradarbiavimo klausimai, susipažindinama su centro vykdoma veikla, dalinamasi gerąja darbo patirtimi. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode