Parama dėkojame




Sprogimas

Buvęs Viešvilės vaikų globos namų vadovas nuteistas lygtine bausme, negalės artintis prie nukentėjusiųjų

Buvusį Viešvilės vaikų globos namų vadovą Algimantą Liaudaitį teismas ketvirtadienį pripažino kaltu dėl auklėtinių seksualinio išnaudojimo ir nubaudė trejų metų ir dešimties mėnesių laisvės atėmimo bausme.  

Kaip skelbia teismas, bausmės vykdymas atidėtas trejiems metams, skiriant nuteistajam įpareigojimus ir baudžiamojo poveikio priemones. Visą bausmės atidėjimo laiką A.Liaudaitis negalės išeiti iš namų nuo 22 val. iki 6 val., jeigu tai nesusiję su darbu, išvykti iš gyvenamosios vietos rajono ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo ilgiau kaip vienai parai.

Bausmės vykdymą teismas atidėjo atsižvelgęs, kad A.Liaudaitis buvo teisiamas pirmą kartą, bylos nagrinėjimo metu naujų teisės pažeidimų nepadarė. Vyras dirba ir būdamas laisvėje galės greičiau atlyginti nukentėjusiems asmenims priteistą žalą.

A.Liaudaitis taip pat negalės artintis prie nukentėjusių arčiau kaip per 100 metrų ir jokiomis priemonėmis negalės bendrauti su jais, ieškoti ryšių, nesilankyti tose vietose, kuriose būna nukentėję asmenys, nevartoti, neįsigyti ir neturėti alkoholio.

Per 3 mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos nuteistasis turės sumokėti daugiau nei 753 eurų įmoką į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Nuosprendžiu A.Liaudaičiui uždrausta dirbti bet kokį darbą valstybinėse ir privačiose ugdymo ir globos įstaigose, būti kitų asmenų globėju ar rūpintoju 5 metus nuo nuosprendžio įsigaliojimo dienos.

Teismas, priimdamas apkaltinamąjį nuosprendį, vertino byloje ikiteisminio tyrimo ir teisminio nagrinėjimo metu surinktus įrodymus, nukentėjusiųjų, liudytojų, specialistų, ekspertės parodymus, duomenis, surinktus telekomunikacijų tinklais perduodamos informacijos kontrolės ir įrašų darymo metu, ekspertizės išvadą.

„Byla išnagrinėta uždarame teismo posėdyje, visa bylos medžiaga paskelbta ne vieša, taip siekiant apsaugoti nukentėjusių asmenų privatų gyvenimą“, – rašoma teismo pranešime.

Byla apie pusantrų metų nagrinėta uždaruose teismo posėdžiuose, apklausti liudytojai, nukentėjusieji, kaltinamajam atlikta psichiatrinė ekspertizė. Ji parodė, kad A.Liaudaitis gali atsakyti už savo veiksmus.

Jurbarko rajono apylinkės teismas nagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje anksčiau neteistam A.Liaudaičiui pateikti kaltinimai dėl jaunesnio negu 16 metų asmens tvirkinimo, seksualinio priekabiavimo, vaiko įtraukimo girtauti bei disponavimo pornografinio turinio dalykais. Nukentėjusiems buvo skirta specialistų pagalba bei valstybės advokatai.

Tuo metu A.Liaudaitis save laiko sąmokslo auka, esą sąmokslą įvykdė globos namų darbuotojai ir auklėtiniai. Jis sako, kad kaltinimai jam yra išgalvoti. Pirminiuose parodymuose vyras savo kaltę pripažino.

Byla teismą pasiekė dar 2015 birželį, tačiau jos ilgai nepavyko išnagrinėti – teismo posėdžiai vyko su didelėmis pertraukomis.

Kaltinamajam buvo skirtos dvi psichiatrinės ekspertizės – ambulatorinė ir stacionari, abi yra atliktos. Ekspertai nustatė, kad vyras gali stoti prieš teismą ir atsakyti už savo veiksmus.

2015 metų birželį prokuratūra teismui perdavė bylą, siūlydama ją baigti baudžiamuoju įsakymu, tačiau bylą gavusi teisėja nusprendė surengti bylos nagrinėjimą.

A.Liaudaičiui pripažinus kaltę, Kauno prokurorė pasiūlė jį nubausti paprastesne, baudžiamojo įsakymo tvarka. Kaltę pripažinusiam vyrui buvo siūloma 5650 eurų piniginė bauda ir neatlygintini darbai globos įstaigose.

Nukentėjusiųjų civiliniai ieškiniai teisme buvo patenkinti iš dalies – jiems priteista po 5 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti. Be to, nuteistasis turės atlyginti valstybės patirtas išlaidas, susijusias su teisinės pagalbos teikimu nukentėjusiems asmenims.

Pasak teismo, nustatant priteistinos neturtinės žalos atlyginimo dydį, buvo atsižvelgta ne tik į bylos nagrinėjimo metu surinktus duomenis, bet ir į aukštesnės instancijos teismų formuojamą praktiką priteisiant neturtinės žalos atlyginimą panašaus pobūdžio bylose, kaltinamojo galimybes atlyginti žalą. Žalos atlyginimui užtikrinti byloje buvo taikytos nuosavybės teisių apribojimo priemonės, kurios lieka galioti iki galutinio žalos atlyginimo.

59 metų A.Liaudaitis kurį laiką buvo nušalintas nuo pareigų, jam skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, paimti dokumentai. Vėliau jis atleistas. 2015 metų balandžio viduryje tuometinė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė Viešvilės vaikų globos namų laikinajai direktorei Jūratei Bastienei skyrė pastabą, nes ji neinformavo ministerijos apie galimą nepilnamečio asmens tvirkinimą globos namuose ir neužtikrino, kad vaikams būtų laiku suteikta psichologinė pagalba.

J.Bastienė šiuo metu eina direktorės pavaduotojos pareigas socialiniams reikalams, o globos namams nuo 2015 metų rugsėjo 29 dienos vadovauja Nerijus Jarilinas, skelbiama įstaigos tinklapyje.  

A.Liaudaitis du kartus ėjo Jurbarko rajono savivaldybės tarybos nario pareigas – 1990-1992 m. ir 1998-2000 m.

Autorė: Ingrida Steniulienė

Vilnius, balandžio 27 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode