Sprogimas

Brazilijoje rasta dinozaurų laikų grybo fosilija

 

Mokslininkai rado retą 115 mln. metų senumo suakmenėjusį grybo vaisiakūnį, išaugusį dinozaurų laikais.

Ši fosilija laikoma seniausiu žinomu tokio tipo radiniu.

Suakmenėjęs penkių centimetrų aukščio grybo vaisiakūnis, panašaus į dabartinius, buvo rastas Brazilijoje, anuomet priklausiusioje Gondvanos superžemynui.

Ši milžiniška sausumos masė vėliau suskilo ir sudarė Pietų Ameriką, Afriką, Antarktidą, Indiją ir Australiją.

Tirdami fosiliją elektroniniu mikroskopu mokslininkai nustatė, kad jo kepurėlės apatinėje pusėje buvo lakšteliai, taip pat sporų, padedančių nustatyti grybo rūšį, sakė Ilinojaus universiteto Erbana-Šampeine paleontologas Samas Headsas (Semas Hedsas), vienas iš žurnale „PLOS One“ birželio 7-ąją paskelbtos studijos autorių.

Mokslininkai šiai rūšiai suteikė pavadinimąGondwanagaricites magnificus, atspindintį jos kilmės vietą.

Manoma, kad grybas įkrito į upę, galbūt per potvynį, buvo nuneštas į marias, palaidotas po nuosėdomis ir virto fosilija. Šią prielaidą pagrindžia toje pačioje vietoje rastos vabzdžių ir augalų fosilijos.

Vanduo mariose tikriausia buvo druskingas ir turėjo mažai deguonies, todėl grybas išliko, sakė S.Headsas.

„Faktas, kad šis grybas apskritai išliko, yra tiesiog stulbinamas, – pabrėžė mokslininkas. Dauguma grybų užauga ir sunyksta per kelias dienas.“

Grybų minkšti ir trapūs vaisiakūniai greitai suyra, todėl jų galimybės virsti fosilijomis – nepaprastai menkos, pridūrė mokslininkas.

Anksčiau buvo rasta šimtų milijonų metų senumo suakmenėjusių grybų hifų liekanų, bet iki šiol buvo rasta tik 10 vientisų fosilizuotų grybų vaisiakūnių. Seniausias iš jų datuojamas 99 mln. metų.

Visi tie grybai buvo užkonservuoti gintaro luituose, susidariusiuose iš nuvarvėjusių medžių sakų.

Grybų atsirado anksčiau negu sausumos augalų. Pasak mokslininkų, grybai prisidėjo prie augalų persikėlimo iš vandens į sausumą.

Gondwanagaricites magnificus laikais pradėjo rastis pirmųjų žiedinių augalų, vėliau sparčiai evoliucionavusių, sakė S.Headsas.

„Aplinkui vaikščiojo dinozaurai, padangėje sklandė pterozaurai – buvo visokios įvairios faunos“, – nurodė jis.

Vašingtonas, birželio 10 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode