Sprogimas

ŽIV infekcija negali būti pagrindas nepriimti į globos įstaigą - kontrolierius

 

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nustatė, kad socialinės globos įstaiga, nepriimanti infekuotų ŽIV arba sergančių AIDS asmenų, juos nepagrįstai diskriminuoja.

Tyrimas pradėtas gavus asmens skundą, kuriame rašoma, kad globos namų administracija atsisakė jį priimti dėl to, jog asmuo yra infekuotas ŽIV. Ribojimą, kad į įstaigą nepriimami infekuoti ŽIV arba AIDS sergantys asmenys, numato globos namų nuostatai.

Pasak kontrolieriaus tarnybos pranešimo, Lietuvoje žmonių priėmimo ir apgyvendinimo globos įstaigose sąlygos nustatytos Socialinės globos normų apraše, patvirtintame Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Apraše numatyta, kad į globos namus nepriimami asmenys, kurie apgyvendinimo metu serga ūmiomis infekcinėmis arba kitomis pavojingomis užkrečiamomis ligomis bei esant ūmiai psichozei.

„ŽIV infekcijos indikacija nėra pagrindas nustatyti apribojimą gauti socialines paslaugas, nebent gydytojas patvirtintų ūmią ligos būklę. Tarnyba tyrimo metu nustatė, kad aprašo reikalavimai ŽIV infekuotiems asmenims taikomi nepagrįstai bei taip sudaromos sąlygos priimti kitus diskriminuojančius teisės aktus“, – sakoma tarnybos pranešime.

Seimo kontrolierius Raimondas Šukys, laikinai pavaduojantis lygių galimybių kontrolierę, kreipėsi į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją bei atitinkamo rajono savivaldybę dėl reikalingų teisės aktų pakeitimų taip, kad dėl ŽIV ir AIDS žmogui nebūtų apribojamos galimybės apsigyventi socialinės globos įstaigose.

„Infekuotieji ŽIV ir sergantieji AIDS yra itin stigmatizuota visuomenės grupė, todėl valstybė turėtų dėti visas pastangas, kad tokie žmonės nei teisės aktuose, nei praktikoje nebūtų atstumiami arba diskriminuojami“, – sako tyrimą atlikusi teisininkė Audronė Daukšaitė-Timpė.

Vilnius, spalio 17 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode