Sprogimas

Lenkijoje tarptautinėse karinėse pratybose dalyvauja Ukrainos ir Lietuvos kariai

 

Lenkijoje tarptautinėse karinėse pratybose „Maple Arch 2017“ (Klevo skliautai 2017) Naujosios Dembos poligone dalyvauja daugiau kaip 460 karių iš keturių valstybių, pranešė Ukrainos gynybos ministerija ir Lietuvos KAM.

Šiose štabų pratybose Lenkijos, Kanados, Ukrainos bei Lietuvos kariai mokosi planuoti taikos palaikymo operacijas ir veikti jose.

Per iškilmingą ceremoniją buvo pakeltos Lenkijos, Kanados, Lietuvos ir Ukrainos vėliavos bei nuskambėjo šių šalių himnai. Šiemet pratybas organizavo bendra Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigada LITPOLUKRBRIG, pavadinta Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės karvedžio Konstantino Ostrogiškio vardu, padedama Kanados kariškių.

Ukrainos gynybos ministerijos pranešime sakoma, kad Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms atstovauja kariai iš 80-osios ir 95-osios desanto ir šturmo brigadų ir itin mobilių desantinių pajėgų vadovybė.

„Pratybose stiprinamas Lenkijos, Lietuvos ir Ukrainos bendradarbiavimas esminiais NATO stabilizavimo operacijų aspektais. Lietuva keletą mėnesių dirbo petys petin su Lenkijos, Ukrainos ir Kanados kariuomenėmis planuodami šias pratybas ir visi vieni iš kitų mokėmės“, – sakė trišalės LITPOLUKRBRIG brigados štabo viršininkas pulkininkas Eligijus Seniulis.

„Šių pratybų dėka dalyvaujančios šalys ir toliau palaiko ir stiprina darbinius ryšius su sąjungininkais, mokosi geriau pasiruošti veikti sudėtingoje saugumo aplinkoje. Mes norime, kad dalyviai iš trijų kariuomenių ir štabų, padedami Kanados instruktorių kūrybiškai įveiktų jiems keliamus iššūkius“, – sakė pratybų „Mapple Arch 2017“ antrasis vadovas pulkininkas Volodymyras Judanovas (Ukraina).

Pasak KAM, pratybose, vyksiančiose dvi savaites, iki lapkričio 16 dienos, dalyvauja Ukrainos 1-80, Lenkijos 5-21 batalionai ir Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono štabas.

Šios pratybos rengiamos pagal Kanados Karinio mokymo ir bendradarbiavimo direktorato programą nuo 1999 metų. Jomis siekiama gerinti Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos karinių vienetų sąveiką. Kanados instruktoriai dalinsis savo patirtimi, kad būtų sėkmingai pasiekti pratybų tikslai.

Kasmet pratybos „Maple Arch“ organizuojamos vis kitoje dalyvaujančioje šalyje rotacijos principu. Pernai jos vyko Ukrainoje.

2017 metų spalio 5 dieną trišalei Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigadai LITPOLUKRBRIG suteiktas Didžiojo etmono Konstantino Ostrogiškio vardas

Apie LITPOLUKRBRIG

Trišalė Didžiojo etmono Konstantino Ostrogiškio brigada LITPOLUKRBRIG įsteigta Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos gynybos ministrams 2014-ųjų rugsėjo 19 dieną Varšuvoje pasirašius brigados steigimo sutartį, nurodoma KAM pranešime.

Brigadą sudaro tarptautinis štabas, Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos skiriami batalionai ir specializuoti padaliniai. Bendru šalių sutarimu, brigados vadą skiria kiekviena valstybė rotacijos principu. Nuo 2016-ųjų rugsėjo 21 dienos brigadai vadovauja Lenkijos kariuomenės pulkininkas Zenonas Brzuszko (Zenonas Bžuška), Ukrainos kariuomenės pulkininkas Volodymyras Judanovas eina vado pavaduotojo pareigas, brigados štabui vadovauja Lietuvos karininkas pulkininkas leitenantas Eligijus Senulis.

Lietuva brigadai skiria Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono karius. Brigada formuojama pagal Europos Sąjungos daugianacionalinių kovai su krizėmis skirtų kovinių grupių pavyzdį. Kariai dislokuoti savo šalyse, tačiau pajėgos suburiamos pratybų ir tarptautinių operacijų metu. Sprendimą dėl brigados panaudojimo tarptautinėse operacijose priima brigadoje dalyvaujančios šalys bendru sutarimu.

Kijevas, lapkričio 6 d. („Interfax“-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode