Sprogimas

Lapkritį ir gruodį teismų darbuotojai gali likti be algų - teismų administracijos vadovė

Lapkritį ir gruodį Lietuvos teismų darbuotojai gali likti be algų, nes jų nėra iš ko mokėti, sako teismų atstovai.

„Spalio mėnesiui užteks darbo užmokesčiui, bet lapkričiui – ne“, – sako Nacionalinės teismų administracijos vadovė Reda Molienė. Ji tikino, kad darbuotojams pranešama, kad reikės laukti darbo užmokesčio iki kitų metų sausio, kol bus kitų metų asignavimai bus paskirstyti teismams.

Anot Teismų administracijos atstovų, lėšų pritrūko dėl pernelyg mažo teismų finansavimo. Pernai tvirtinant šių metų biudžetą, anot jų, be kita ko, nebuvo atsižvelgta į lėšų teismų sistemos reorganizacijai, per krizę sumažinto darbo užmokesčio dalies grąžinimui bei kai kuriuos kitus poreikius.

„Deja, taip“, – ar teismų darbuotojai negaus algų į BNS klausimą, atsakė R. Molienė. Už gruodį dauguma teismų darbuotojų negaus atlyginimų.

Teisėjų tarybos pirmininkas Rimvydas Norkus spaudos konferencijoje trečiadienį žurnalistams sakė, jog šiuo metu kalbamasi su teismų pirmininkais, kad, galbūt radus lėšų, algas būtų galima išmokėti bent socialiai pažeidžiamoms grupėms – sekretorėms ir kitiems darbuotojams, kurių algos yra mažiausios.

„Teisėjai šiuo atveju nėra labiausiai pažeidžiamiausi“, – sakė R. Norkus.

Nacionalinės teismų administracijos direktorė R. Molienė sako, kad trūkstant lėšų, pinigai perskirstomi iš vienų teismų į kitus. Pavyzdžiui, teismas gali sutaupyti lėšų darbuotoju susirgus, nes didžiąją dalį nedarbingumo pašalpos sumoka „Sodra“.

„Jau spalio mėnesį kai kuriuose teismuose nebėra asignavimų darbo už mokesčiui. Iš dalies pati sistema tą problemą bando spręsti, perskirstydama asignavimus iš vienų teismų kitiems.

R. Norkus BNS sakė, kad tokią situaciją galėjo nulemti nedidinamas finansavimas teismų sistemai.

„Kiekvienas teismo pirmininkas yra asignavimų valdytojas. Priimti sprendimą nemokėti atlyginimų yra labai skaudi tema, tai be abejonės, yra įstatymo pažeidimas. Realybė tokia, kad trūkstant lėšų jos išmokėtos nebus“, – sakė R. Norkus.

R. Molienė sako, kad klausimas dėl algų turi būti sprendžiamas ir sisteminiu, ir valstybiniu lygiu.

Vilniuje trečiadienį vykstančioje konferencijoje kalbama apie teismų reformą,, dėl kurios darbo netenka 78 darbuotojai – archyvarai, informacinių technologijų specialistai, finansininkai. Po reformos mažėja vadovaujančių pareigybių.

Nacionalinė Teismų administracija BNS informavo, kad numačius rizikas 2017-tiems metams dėl nepakankamų asignavimų, Vyriausybė ir Seimas buvo informuoti ir praėjusiais metais svarstant 2017 metų valstybės biudžeto įstatymo projektą, tačiau valstybės biudžete pakankamai lėšų skirta nebuvo. 

„Pačioje teismų sistemoje kasmet metų eigoje atliekami asignavimų darbo užmokesčiui perskirstymai atsižvelgiant į etatų užimtumo pokyčius, tokiu būdu siekiant skirtus asignavimus teismų sistemoje panaudoti kuo efektyviau ir užtikrinti maksimalias darbo užmokesčio mokėjimo galimybes.  Teismai šiuo metu įgyvendina struktūrinius pokyčius, kurie, manoma, padės pagerinti teismų administravimą ir efektyviau subalansuoti lėšas“, – rašoma Nacionalinės teismų administracijos atsakyme BNS.

Pasak Nacionalinės teismų administracijos, 2017 metais ryškus asignavimų darbo užmokesčiui trūkumas susidarė dėl atsiskaitymo su teismų reorganizavimo metu atleidžiamais darbuotojais ir dėl 2017 metais priimto naujo Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymo įgyvendinimo. Taip pat lėšų trūkumą teismų atstovai aiškina ir tuo, jog nuo 2007 metų sausio 1 dienos pasikeitus Valstybės tarnybos įstatymui, pasikeitė ir valstybės tarnautojų pareigybių kategorijos, o nuo 2017 metų kovo mėnesio pasikeitė teisėjų ir valstybės tarnautojų priedo už ištarnautus Lietuvos valstybei metu dydžiai.   

„Nurodytų poreikių finansavimui 2017 metais valstybės biudžete nebuvo skirta pakankamai lėšų, todėl numatoma, kad 2017 metų pabaigoje teismų sistemai trūks apie 2,5 mln. eurų darbo užmokesčiui ir lėšų pradės trūkti teismuose jau atsiskaitant už lapkričio mėnesį“, – rašoma BNS perduotame atsakyme.

Teigiama, kad nepakankamo finansavimo darbo užmokesčiui problemoms spręsti Teisėjų taryba ir Nacionalinė teismų administracija kasmet inicijuoja diskusijas su Finansų ministerija, Vyriausybe ir dėl galimybių didinti asignavimus būtiniausiems teismų poreikiams.

Autorė: Ingrida Steniulienė

Vilnius, lapkričio 15 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode