Sprogimas

Vyriausybė nepritaria privalomam SIM kortelių registravimui

Vyriausybė nepritarė privalomam išankstinio apmokėjimo SIM kortelių registravimui ir kovoje su telefoniniais sukčiais siūlo pasitelkti specifinį telefono aparato kodą (IMEI).

Svarstant Elektroninių ryšių įstatymo pataisas konstatuota, jog nustačius išankstinį SIM kortelių registravimą, mobiliojo ryšio operatoriams gali neproporcingai išaugti sąnaudos ir administracinė našta. Kita vertus, toks sprendimas neužkerta kelių naudoti alternatyvias technologijas ar kitose valstybėse įsigytas išankstinio mokėjimo SIM korteles.

Siekiant sutramdyti telefoninius sukčius, siūloma nustatyti duomenų, padėsiančių nustatyti mobiliojo ryšio įrangos vietą, kaupimo tvarką.

2016 metais dėl abonento tapatybės policija į mobiliojo ryšio operatorius kreipėsi daugiau kaip 42 tūkst. kartų. Per metus vidutiniškai padaroma apie 300 nusikalstamų veikų, kurių įrankiai ir priemonės – judriojo ryšio telefonai.

Šiuo metu operatoriai privalo registruoti tik fiksuoto ar mobiliojo ryšio abonentų duomenis.

Žvelgiant į ES patirtį, išankstinio apmokėjimo kortelių naudotojų registravimas yra privalomas Prancūzijoje, Italijoje, Graikijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Slovakijoje, Bulgarijoje, Norvegijoje, Makedonijoje, Lenkijoje, Albanijoje.

LR Vyriausybės kanceliarija, Spaudos tarnyba

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode