Sprogimas

Linas Kukuraitis: „Neįgaliųjų laukia palankios permainos“

Tarptautinėje konferencijoje „Gyvenimas savarankiškai ir (ar) su minimalia pagalba. Iššūkiai, su kuriais susiduria neįgalieji“, skirtai Tarptautinei tolerancijos dienai paminėti, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis akcentuoja, jog labai svarbu atkreipti visuomenės dėmesį į skirtingų nuomonių, skirtingų tautybių žmonių, sergančiųjų ir turinčiųjų fizinės ar psichinės sveikatos problemų toleranciją, pakantumą, gebėjimą suprasti kitus.

„Savarankiško gyvenimo kokybės rodiklis – tai pagalba, leidžianti žmogui, turinčiam negalią, gyventi taip, kaip jis nori, ir įgyvendinti visus savo gebėjimus. Turime visą pluoštą priemonių sėkmingesnei neįgalių žmonių integracijai į visuomenę: tai ir nauja tikslinių kompensacijų mokėjimo tvarka, neįgaliųjų integracijos į visuomenę specializuotos programos savivaldybėse, būsto pritaikymo neįgaliesiems sistema, naujos bendruomeninės paslaugos neįgaliajam ir jo šeimai, tokios kaip asmeninis asistentas, savarankiško gyvenimo namai, atokvėpio paslaugos“, – sako Linas Kukuraitis.

Artimiausiu metu numatoma 86 būstus pritaikyti šeimoms, auginančioms vaikus su sunkia negalia. Tam skirta 300 tūkst. eurų. Taip pat numatoma asmeninio asistento paslaugų organizavimo ir teikimo bandomuosius projektus vykdyti dviem etapais: I etapas – nuo 2018 m. I ketvirčio asmeninio asistento paslauga būtų teikiama proto ir (ar) psichikos negalią turintiems asmenims, o II etapu – nuo 2019 m. asmeninio asistento paslauga būtų teikiama fizinę (judėjimo, regos, klausos, vidaus organų sutrikimai) ir kompleksinę negalią turintiems asmenims.

Pasak ministro L. Kukuraičio, nuo 2018 m. sausio 1 d. siūloma padidinti šalpos pensijų bazę nuo 112 iki 128 Eur. Padidėjimą pajustų apie 43 tūkst. neįgaliųjų gavėjų, tam papildomai turėtų būti skirta apie 17 mln. eurų.

Lietuvoje yra 245 tūkst. neįgaliųjų (iš jų 14,8 tūkst. vaikų), iš jų 15 proc. turi proto ar (ir) psichikos sutrikimų. Darbingo amžiaus neįgaliųjų skaičius siekia 169 tūkst., iš jų dirba – 47,3 tūkst. (28 proc.).

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija neįgaliųjų programoms, pensijoms, kompensacijoms ir kt. skiria apie 851 mln. eurų per metus, neįgaliųjų asociacijų veiklai (apima 27 nevyriausybines organizacijas) – 1,287 mln. eurų.

Socialinės apsaugos ir dabro ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode