Sprogimas

Rektoriai nesutaria, kokie studentai gali patekti į universitetus

Dalis universitetų nori priimti studentus su prastesniais pažymiais, o kai kur auditorijas tikimasi užpildyti vykdant priėmimą ne į konkrečias programas, bet į programų grupę.

Penktadienį Vilniuje posėdžiavusi Lietuvos universitetų rektorių konferencija (LURK) nepriėjo vieningos nuomonės, kokį slenkstinį balą 2018 metų vasarą taikys stojantiems į valstybės nefinansuojamas vietas. Be to, tikimasi, kad ministerija mažesnį balą leis taikyti ir į dalį valstybės finansuojamų vietų – kai kurie rektoriai sako, kad žemesnė kartėlė turėtų galioti anksčiau baigusiems mokyklas.

Šiemet stojantiesiems į universitetus taikytas trijų balų minimalus balas. Ministrė Jurgita Petrauskienė ne kartą yra sakiusi, kad kitąmet jis turi didėti iki keturių balų.

„Ministrė gali rašyti įsakymą dėl valstybės finansuojamų studijų, tai yra klausimas dėl anksčiau baigusiųjų, kurie stoja į valstybės finansuojamas vietas: ministrė siūlo keturis taikyti, rektoriai siūlo tris. Manau, kad per kitą Rektorių konferencijos posėdį tas klausimas jau bus išspręstas“, – BNS sakė LURK prezidentas, Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Juozas Augutis.

Posėdyje J. Augutis taip pat pristatė planą į VDU pirmakursius priimti ne į konkrečias studijų programas, bet į programų grupes, kryptis ar bet krypčių grupes. Anot jo, per pirmus dvejus studijų metus studentai galėtų kartu studijuoti bendresnius dalykus, o paskutiniuose kursuose – specializuotis.

„Šiemet pasiūlysime bandomąją galimybę, kadangi tai nereikalauja jokių teisės aktų pakeitimų, tai tiesiog universiteto priėmimo taisyklių reikalas“, – BNS po posėdžio aiškino J. Augutis.

J. Petrauskienė rektorius penktadienį ragino pokyčių nediegti skubotai. Jos vertinimu, idėja rengti priėmimą ne į konkrečias studijų programas ir specializuotis vėlesniais studijų metais yra gera, bet ji negali startuoti per 2018 metų priėmimą.

„Apie tai tikrai galime kalbėti 2019, 2020 metais, ne anksčiau, nes Mokslo ir studijų įstatymas numato, kad priėmimo sąlygos turi būti paskelbiamos prieš dvejus metus. Jeigu mes išeisime dabar su kažkokiais labai naujais siūlymais, įsivaizduokime, kokią paniką mes įnešime į mokyklas“, – dėstė ministrė.

J. Petrauskienė universitetus ragino geriau stambinti studijų programas arba rengti priėmimą į mažiau patrauklias studijų programas ne kasmet. Ji taip pat aiškino, kad keturių balų minimalus stojamasis slenkstis yra ne tik ministerijos, bet Vyriausybės siekis.

„Buvo išsakyta premjero pozicija ir Vyriausybės pozicija dėl keturių balų“, – sakė ministrė.

Posėdyje aptarta ir aukštojo mokslo pertvarkos eiga. Ministrė sakė, kad aukštosios mokyklos jungimosi veiksmų planus turėtų pateikti iki gruodžio 22 dienos.

Autorė: Donata Majauskienė

Vilnius, gruodžio 3 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode