Parama dėkojame




VU Studentų atstovybė: minimalų stojamąjį balą reikia didinti nedelsiant

 

Vilniaus universiteto Studentų atstovybė (VU SA) palaiko siekį didinti stojimo į universitetus minimalų stojamąjį balą iki 4. Tai yra būtinas pokytis Lietuvos aukštajame moksle, kuris yra reikalingas norint užtikrinti aukštojo mokslo kokybę ir vertės didinimą.

VU SA prezidentas Egidijus Kinderis stebisi, kad mūsų šalyje aukštųjų mokyklų atstovai, referuodami į socialines atskirties problemas, vis dar diskutuoja apie tai, ar minimalus stojamasis balas turėtų būti didinamas. E. Kinderis taip pat primena, kad vos prieš metus Lietuvos aukštojo mokslo kokybės problemą iškėlė ir Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė, savo metiniame pranešime taikliai apibūdindama mūsų šalies aukštojo mokslo situaciją: „Rizikuojame tapti neraštinga valstybe su aukštuoju išsilavinimu”, – tuomet perspėjo šalies vadovė.

„Štai prie ko privedė mūsų aukštojo mokslo sistema, besiorientuojanti į studentų kiekybę, o ne į studijų ir absolventų kokybę“, – sako vienos dažniausiai socialinės dimensijos aukštajame moksle problemas keliančių nevyriausybinių organizacijų atstovas.

VU SA prezidentas pastebi, kad jau ne kartą spaudoje mirgėjo pranešimai apie tai, ką reiškia 3 ar 4 balai. Anot jo, paprastai tai reiškia, kad studentas išlaikė reikalingus egzaminus vos 30 ar 40 procentų.

„Universitete toks balas laikomas neišlaikytu egzaminu. Taigi, neturėtume tikėtis, kad „neišlaikęs egzamino“ žmogus atitiks gero mokymosi kriterijus ir galės užimti valstybės finansuojamą vietą, nors dabartinė stojimo sistema sudaro galimybes, pagal universiteto standartus, net pažangiu nelaikomam studentui”, – teigia E. Kinderis.

Jis taip pat pažymi, kad tokie studentai neatitiktų aukštųjų mokyklų lūkesčių, jog jų studentai atstovautų mūsų šaliai prestižiniuose konkursuose ir projektuose bei „nušluostytų nosis“ geriausiais laikomų pasaulio universitetų studentams ir taip garsintų Lietuvą. Apskritai, VU SA prezidento nuomone, nei 3, nei 4 balų minimali stojimo kartelė niekaip nesisieja su potencialiai gerai besimokančiu studentu.

„Žinoma, turime nepamiršti ir prasčiau abitūros egzaminus išlaikančių absolventų, bet stojantysis su 3 ar 4 balais nėra gerai pasirengęs. Viena vertus, norintys perlaikyti egzaminus absolventai turėtų gauti tinkamą pedagoginę paramą, kita vertus, turime sumažinti kliūtis judėti tarp profesinio, koleginio, universitetinio ugdymo sektorių, tokiu būdu niekam neužkirsdami kelio galiausiai patekti į aukštąjį mokslą. Minimalaus stojamojo balo kėlimas šiuo metu yra būtina, tačiau jokiu būdu nepakankama priemonė didinti studijų kokybę”, – sako E. Kinderis

Vilniaus universiteto Studentų atstovybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode