Parama dėkojame




Sprogimas

Seimas galutinai atsisakė daugiau padidinti algas gydytojams rezidentams

 

Nepaisant opozicijos protesto, Seimo valdantieji atsisakė padidinti darbo užmokestį gydytojams rezidentams.

Antradienį Seimas pritarė konservatorių Mykolo Majausko ir Ingridos Šimonytės pasiūlymui padidinti truputį atlyginimus gydytojams rezidentams. Po bandymų perbalsuoti ir opozicijos protestų valdantieji sutiko pripažinti šį balsavimą, tačiau balsuodami dėl viso įstatymo priėmimo, jie jam nepritarė.

Už Medicinos praktikos įstatymo pataisas buvo 63 parlamentarai, prieš – aštuoni, susilaikė 57 Seimo nariai. Tarp balsavusiųjų prieš ir susilaikiusiųjų – „valstiečių“ ir Socialdemokratų darbo frakcijos nariai bei „tvarkietis“ Petras Gražulis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis sako, kad rezidentų algos didės, kiek suplanavo Vyriausybė, o įstatymas atmestas, nes konservatorių pasiūlytas didinimas neparemtas finansais.

„Rezidentams algos bus padidintos, kiek buvo žadėta Vyriausybės ir numatyta biudžete. Daugiau padidėti negali, nes biudžete tam pinigų nenumatyta. Įstatymas nepriimtas, nes nėra užtikrintas finansiniais resursais. Biudžetas yra priimtas, o šitas įstatymas būtų atnešęs papildomai 4 mln. eurų išlaidų nei numatyta biudžete“, – žurnalistams sakė „valstiečių“ seniūnas.

Opozicinių konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis „valdančiųjų“ manevrą, kai sutiko pripažinti įvykusį balsavimą dėl konservatorių pasiūlymo, bet po to atmetė visą įstatymą, pavadino „gėdingu elgesiu“.

„Aš mėginu įsivaizduoti, kaip (jaučiasi – BNS) žmonės, kurie stebėjo ir matė tas diskusijas, jų lūkesčiai buvo sukelti“, – po balsavimo žurnalistams sakė G. Landsbergis.

Jis taip pat laikosi pozicijos, kad rezidentų atlyginimų didesnis pakėlimas nebūtų pareikalavęs papildomai lėšų iš biudžeto, nes tam Sveikatos apsaugos ministerijai užtektų peržiūrėti vidinius resursus, ir sumą įvardija mažesnę – apie 1,5 mln. eurų.

„Privalomasis sveikatos draudimo fondas yra prikaupęs papildomai pinigų, ir ministerija turi visas galimybes, kurių reikia, tuo milijonu, truputėlį daugiau papildyti specialų fondą, iš kurio mokami atlyginimai rezidentams“, – sakė G. Landsbergis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga po balsavimo sakė, kad „labai neatsakinga priėmus biudžetą bandyti ten atidarinėti skyles“. Anot jo, rezidentams atlyginimai didės tiek, kiek numatyta biudžete.

„Vyriausybė savo sprendimu priims sprendimą ir paskirs rezidentų atlyginimui padidinti pinigus tiek, kiek yra numatyta biudžete“, – sakė ministras.

Vyriausybė yra nusprendusi, kad nuo sausio rezidentams algos didės 10 proc., tam numatyta 1,4 mln. eurų. Rezidentų algos turėtų didėti iki 374 – 456 eurų į rankas. Rezidentai  taip pat gauna stipendijas, kurios siekia apie 364 eurus.

Autorė: Jūratė Skėrytė

Vilnius, gruodžio 19 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode