Sprogimas

Kalėdų proga Lietuva popiežiui dovanojo nanoprakartėlę

 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė perdavė popiežiui Pranciškui lietuvių mokslininkų ir studentų sukurtą unikalią kalėdinę dovaną – mažiausią pasaulyje prakartėlę.

10 tūkst. kartų sumažinta ir tik mikroskopu matoma Vilniaus Katedros aikštės prakartėlės kopija jau užregistruota Gineso pasaulio rekordų knygoje. Prakartėlė yra tokia maža, kad kūdikį Jėzų vaizduojanti figūra yra mažesnė ir už žmogaus ląstelę, penktadienį pranešė Prezidentūra.

„Didžiuojuosi, kad mūsų mokslininkai ir studentai sukūrė mažiausią pasaulyje prakartėlę. Ypač džiaugiuosi, kad galime įteikti šią įdomią ir inovatyvią dovaną Popiežiui Pranciškui, kurio kitąmet laukiame Lietuvoje“, – pranešime cituojama prezidentė.

Mokslininkai iš pradžių nuskenavo Vilniaus Katedros aikštės prakartėlės figūras, tuomet atspausdino lazeriniu nanospausdintuvu ir įkėlė į specialią talpą, kad objektą būtų galima pamatyti mikroskopu.

Prakartėlę sukūrė Vilniaus Gedimino technikos universiteto kūrybiškumo ir inovacijų centras „Linkmenų fabrikas“ drauge su bendrovės „Femtika“ mokslininkais ir įmone „3D idėja“. Kuriant prakartėlę bendradarbiauta su Vilniaus arkivyskupijos kurija, „GoVilnius“, „Investuok Lietuvoje“.

Vilnius, gruodžio 22 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode