Sprogimas

Iš tarptautinio renginio grįžo nugalėtojais

Liepos 12–19 dienomis Kopenhagos teritorijoje esančiame Frederiksbergo mieste vyko tarptautinė RaceRunning neįgaliųjų stovykla. Joje dalyvavo Mažeikių cerebrinio paralyžiaus asociacijos nariai: Indrė Gaubytė, Ingrida Grišiūtė ir Gražvydas Staražinskas, kuriuos lydėjo Lietuvos neįgaliųjų sporto federacijos prezidentas Anatolijus Čupkovas.

 

Atskira sporto šaka

Ši stovykla vyksta jau nuo 1997 metų, o nuo 2002- ųjų ji tapo tarptautiniu RaceRunning renginiu.
RaceRunning – tai inovatyvi, atskira  neįgaliųjų sporto šaka, jungianti bėgimą ir važiavimą dviračiu. RaceRunner (bėgimo triratis)  specialiai pritaikytas žmonėms, turintiems cerebrinį paralyžių, kuris leidžia neįgaliajam judėti be kitų pagalbinių priemonių. Triratis taip pat suteikia galimybę neįgaliesiems, kurie turi pusiausvyros sutrikimų, dalyvauti varžybose. Jis leidžia judėti naudojant tik savo paties jėgą, o jo išvystymo greitis priklauso nuo neįgaliojo fizinio pasirengimo.

Kiekvienais metais šia lengvaatlečių sporto šaka besidomintys neįgalieji, treneriai ir organizatoriai vyksta į stovyklą treniruotis, pabūti kartu, pabendrauti. Stovykla tradiciškai baigiasi RaceRunning varžybomis.

Lietuvoje ši neįgaliųjų sporto šaka visiškai nauja. Tik šių metų balandžio 28 dieną Kaune, Lietuvos sporto universiteto stadione, Danijos parolimpinio komiteto atstovas Nylsas Kristiansenas (Niels Christiansen) pristatė  RaceRunning sporto šaką.

Dalyvavo mažeikiškiai

Mažeikių cerebrinio paralyžiaus asociacijos nariai taip pat dalyvavo RaceRunning sporto šakos pristatyme Kaune, į kurį juos pakvietė Lietuvos neįgaliųjų sporto federacijos prezidentas A. Čupkovas. Ten jie turėjo galimybę išbandyti savo jėgas ant triračio ir buvo pakviesti dalyvauti RaceRuning varžybose Danijoje.

Liepos 17–18 dienomis Kopenhagoje, Frederiksbergo stadione, vyko 19-osios  RaceRunning varžybos. Jose apsilankė 300 žmonių. Rungtyse dalyvavo 65 neįgalieji iš 13 pasaulio šalių.

Varžybų atidarymo ir uždarymo ceremonijos metu visi dalyviai, nešini savo šalių vėliavomis ir skambant nacionaliniam himnui, dalyvavo šventinėje eisenoje, taip atstovaudami savo šaliai.

Šis renginys labai svarbus tiek neįgaliesiems, tiek Frederiksbergo neįgaliųjų sporto organizacijai, kuri kuruoja šį renginį kartu su Danijos neįgaliųjų sporto organizacija.

Mūsų šalies atstovai – Mažeikių cerebrinio paralyžiaus asociacijos nariai – pirmą kartą dalyvavo tokiose varžybose. Moterų bėgimo triračiu 100 metrų distancijoje Ingrida Grišiūtė užėmė šeštąją vietą, o vyrų 400 metrų distancijoje nugalėtoju pripažintas Gražvydas Staražinskas.

„Dalyvius oro uoste pasitikome su ąžuolo vainikais, gėlėmis, plakatais ir pasididžiavimo kupinomis širdimis. Labai džiaugiamės jų pergale“, – sakė Mažeikių cerebrinio paralyžiaus asociacijos pirmininkė Zofija Valatkienė. Ji pasakojo, kad mažeikiškiai į Lietuvą parvežė du bėgimo triračius (RaceRunner), kuriuos dovanojo Danijos neįgaliųjų sporto federacija, suteikdama galimybę neįgaliesiems toliau treniruotis ir dalyvauti kitais metais vyksiančioje RaceRunning  stovykloje bei varžybose. Ši stovykla suteikia galimybę dalintis patirtimi bei žiniomis apie šį sportą, gerinti fizinę sveikatą, stiprinti tarptautinius ryšius ir  garsinti Lietuvą.

Parengta pagal Savivaldybės informaciją

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode