Sprogimas

Lietuva pirks naują laivą, skirtą paieškai ir teršalams likviduoti jūroje

 

Krašto apsaugos ir Aplinkos ministerijos planuoja įsigyti naują daugiafunkcinį laivą, skirtą paieškai ir teršalams likviduoti jūroje.

Vyriausybė šią savaitę pritarė savo programos įgyvendinimo plano pakeitimams ir numatė tokio laivo įsigijimą. Laivui planuojama panaudoti 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų paramą. 

Numatoma, kad laivas galės vykdyti užduotis sudėtingomis oro sąlygomis.

„Naujasis daugiafunkcinis laivas bus skirtas paieškos ir gelbėjimo bei teršimo incidentų likvidavimo darbams vykdyti Lietuvos atsakomybės zonoje jūroje. Papildomai laivas bus panaudojamas jūroje vykdyti avarinį gaisrų laivuose gesinimą, avarinį laivų vilkimą, vykdyti darbus chemiškai užterštoje aplinkoje, užtikrinti nardymo darbus“, – BNS nurodė Krašto apsaugos ministerija.

Šiuo metu dar vertinama, kokias papildomas funkcijas būtų galima priskirti naujajam daugiafunkciam laivui.

Dabar Karinės jūrų pajėgos turi devynis laivus ir du uosto katerius.

Žmonių paieškai ir teršalų incidentų atvejais pasitelkiami ir pasieniečių laivai bei kateriai.

„Karinės jūrų pajėgos yra atsakingos už gelbėjimą ir teršimo incidentų likvidavimą teritorinėje jūroje, mes esame tik pagalbininkai (...). Valstybės sienos apsaugos tarnyba yra atsakinga ir paiešką ir gelbėjimą Kuršių mariose“, – BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos pasienio rinktinės Sienos kontrolės skyriaus vyriausiasis specialistas Aleksejus Skorochodas.

Anot jo, pasieniečiai taip pat yra suplanavę įsigyti naujų laivų. Dabar VSAT turi tris patrulinius laivus ir per dešimt įvairių katerių.

„Iš esmės reikia žiūrėti į tai, koks yra laivų amžius ir techninė būklė, nuosekliai planuojama atnaujinti laivus. Jau vykdomas projektas statyti vieną greitaeigį katerį ir vieną patrulinį laivą, jis ateityje pakeistų laivą „Madeleine“, šis jau gana senas“, – teigė A. Skorochodas.

Autorius: Donata Majauskienė

Vilnius, kovo 25 d. (BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode