Parama dėkojame




Sprogimas

Siūlo įtėviams pradėti mokėti motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokas

 

Seime įregistruotas Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo projektas, kurį pateikė Seimo nariai Monika Navickienė, Rimantė Šalaševičiūtė ir Rimantas Jonas Dagys. Projekte siūloma keisti motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros atostogų išmokų skyrimo tvarką.

Kaip teigia Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininkė ir viena šio įstatymo pakeitimo iniciatorė Rimantė Šalaševičiūtė, dabartinis reglamentavimas suteikia galimybę įsivaikinus bet kokio amžiaus vaiką vienam iš įtėvių gauti 24 mėnesių vaiko priežiūros atostogas. Tačiau vaiko priežiūros atostogų metu, jeigu įvaikintas vaikas yra vyresnis negu dveji metai, yra mokama ne nuo kompensuojamo uždarbio, bet fiksuota 8 bazinių socialinių išmokų dydžio išmoka. Tai diskriminuoja įtėvius, nes jie taip pat, kaip ir biologiniu keliu vaiko susilaukusieji ar iki dviejų metų vaiką įsivaikinusieji, nuo savo gaunamų draudžiamųjų pajamų moka ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokas. Tokia sistema nėra socialiai teisinga ir kuria nesaugumą. „Tokią diskriminaciją būtina panaikinti. Įtėviams turi būti suteiktos tokios pačios atostogos ir mokamos tokios pačios išmokos, kaip ir biologiniu keliu vaikų susilaukiantiems tėvams“, – pabrėžia Rimantė Šalaševičiūtė.

Šiuo projektu yra siūloma suteikti įtėviams, kaip ir biologiniu keliu vaiko susilaukusiems tėvams, 24 mėnesių vaiko priežiūros atostogas, siejant jas ne su vaiko amžiumi, o patekimo į šeimą faktu, ir mokant už jas nuo kompensuojamo uždarbio dydžio priklausančią išmoką. 

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkės teigimu, tokie pakeitimai ne tik panaikintų įtėvių diskriminaciją, bet ir paskatintų įtėvius įsivaikinti vyresnius negu dvejų metų vaikus, nes dabar stebima tendencija, kai nesant apmokamų vaiko adaptacijai reikalingų atosotogų, vyresnių vaikų įsivaikinimas vyksta vangiai.

Įstatymo pataisų rengėjai tikisi, kad Seimui pritarus naujos įstatyminės nuostatos, panaikinančios įtėvių diskriminaciją, įsiteisės nuo 2019 m. sausio 1 dienos.

„Labai tikimės, kad mūsų siūlomos įstatymo pataisos paskatins greičiau apsispręsti šeimas, norinčias įsivaikinti praradusius biologinius tėvus vaikus“, – sako Seimo Socialinių reikalų komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė.

Genovaitė Paulikaitė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode