Parama dėkojame




Sprogimas

Seimo Kultūros komitetas nutarė pats kurti naują žiniasklaidos rėmimo modelį

 

Nepatenkintas Kultūros ministerijos parengtu projektu Seimo Kultūros komitetas nutarė pats kurti naują žiniasklaidos rėmimo modelį.

Parlamento Kultūros komitetas trečiadienį nusprendė sudaryti darbo grupę naujam modeliui parengti.

Kultūros ministerijoje parengtos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos, kuriomis siūloma naikinti Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą ir kurti Žiniasklaidos rėmimo fondą, komitete atmestos kaip nesvarstytinos.

„Seime variantas su naikinimu, toks variantas, koks siūlomas šitame projekte, nebus svarstomas. Mes tiesiog jo nepriimsime kaip varianto. (...) Kartais atrodo, kad kai kuriuose valstybės institucijose sėdi žmonės, kurie nori tyčia padaryti blogiau“, – trečiadienį per Kultūros komiteto posėdį sakė jo pirmininkas „valstietis“ Ramūnas Karbauskis.

Nuo ministerijos projekto atsiribojo ir specialiai jam sukurti sudarytos darbo grupės nariai.

„Tas projektas, kurį turite rankose, nėra darbo grupės projektas. Kai paaiškėjo, kad fondas yra naikinamas, paskutiniame posėdyje aiškiai pasakėme ministerijai, kad tai nėra darbo grupės projektas“, – trečiadienį Seime teigė Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo tarybos pirmininkė Vaiva Žukienė.

Anot R. Karbauskio, Kultūros ministerija neatsižvelgė į komitete išsakytą nuomonę, kad turėtų likti ir Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas, ir būti įsteigtas Žiniasklaidos rėmimo fondas.

„Niekas neketina (Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo) fondo naikinti, jeigu jūs pageidaujate, kad jis liktų. Jeigu visi pageidaujate, kad jis liktų, išvis niekas prie jo neprisilies. Ir visi patenkinti būsime, tik užmirškite, kad turite mums reikšti pretenzijas dėl jo veiklos“, – kreipdamasis į fondo dalininkus teigė R. Karbauskis.

„Žiniasklaidos rėmimo fondas atsiras bet kokiu atveju irgi, apie jį šnekėti turime, bet jis gali visai nepaliesti nieko, ką dabar daro Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Ir pinigų gali nepaliesti. Jeigu viskas lieka taip, kaip yra dabar, Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fonde niekas nesikeičia, tai kodėl turi paliesti“, – aiškino Seimo Kultūros komiteto vadovas.

Jis dėstė, kad Žiniasklaidos rėmimo fondas finansuotų kitokias, dabar Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo nefinansuojamas programas. Be to, alternatyvus fondas esą priverstų pasitempti dabar įvairių pretenzijų sulaukiantį Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą.

Šiuo metu paramą skirstančio Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą tarybą sudaro septyni nariai, deleguojami 19-kos fondo dalininkų: žurnalistų, leidėjų, transliuotojų, meno kūrėjų organizacijų, Kultūros ministerijos. 

Šio fondo biudžetas sudaro 2,75 mln. eurų ir pastaraisiais metais nekinta. Kam skirti paramą, pagal pateiktas paraiškas šešiose skirtingose programose, įskaitant kultūrinę spaudą, siūlo anoniminės ekspertų komisijos.

Fondas pastaruoju metu sulaukė kritikos dėl netolygaus kultūrinių leidinių finansavimo, dalis jų, pastaraisiais metais gavę mažiau lėšų, priversti retinti tiražus.

Tuo metu Kultūros ministerija siūlo steigti Žiniasklaidos rėmimo fondą, jo tarybą jau sudarytų šeši žiniasklaidos organizacijų deleguoti atstovai ir penki pagal specialią tvarką parinkti Vyriausybės atstovai. Visą tarybą tvirtintų Vyriausybė.

Autorė: Jūratė Skėrytė

Vilnius, birželio 13 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode