Sprogimas

S. Skvernelis: mokesčių reforma pagerins visų gyventojų padėtį

Seimui planuojant šią savaitę apsispręsti dėl mokesčių ir pensijų reformos, premjeras įsitikinęs, kad valdančiųjų ir Vyriausybės pasiekti kompromisiniais vadinami sprendimai dėl „Sodros“ įmokų ir gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifo bus naudingi didžiajai daliai gyventojų. 

„Manau, kad pagerės visų mūsų situacija. Prielaidos yra, kad turėsime daugiau gerai apmokamų darbo vietų čia, Lietuvoje, o ne bus jos steigiamos kitose šalyse, kur tas apmokestinimas palankesnis. Ir vėlgi per mokesčius mes susigrąžinsime – kalbant apie tą pačią „Sodrą“ ir gyventojų pajamų mokestį – gerokai daugiau, įvesdami („Sodros“ įmokų – BNS) lubas ir įvesdami dar progresinį 27 proc. (GPM – BNS) tarifą virš lubų  gaunantiems pajamas, negu mes prarandame“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Saulius Skvernelis. 

Pasak jo, nors Vyriausybės ankstesnis siūlymas 2 procentiniais punktais mažinti pervedimus „Sodrai“ buvo pamatuotas, dabar pasiektas kompromisinis variantas – vienu punktu sumažinti tiek GPM, tiek „Sodros“ įmoką – vis tiek reikš didesnes pajamas gyventojams.

„Turbūt reikėjo surasti kompromisą, nes buvo siūlymas Vyriausybės, manau, logiškas, subalansuotas pagrįstas visomis prasmėmis, 2 punktais „Sodros“ tarifą mažinti, bet atsirado manančiųjų kitaip ir norinčiųjų sukaupti nepanaudojamą „Sodros“ rezervą. Bendras rezultatas, kalbant apie žmonių pajamas, jos didės tokiu pačiu skaičiumi, kas ir buvo mūsų variante, mes subalansavome ir naują sprendimą“, – sakė S. Skvernelis. 

Pasak premjero, su koalicijos partneriais Lietuvos socialdemokratų darbo partija nėra nesutarimų mokesčių klausimais. 

„Tai yra koalicijos partneriai, su kuriais nėra jokių diskusijų dėl mokesčių klausimų“, – sakė S. Skvernelis. 

Planuojama nuo kitų metų pradžios su darbo santykiais susijusius mokesčius konsoliduoti darbuotojo pusėje – didžioji dalis darbdavio šiuo metu mokamų socialinio draudimo įmokų bus perkelta darbuotojui, dėl to jo alga iki mokesčių (bruto) išaugs 1,289 karto.

Konsolidavus „Sodros“ įmokas darbuotojų pusėje, darbo pajamoms būtų taikomi du pagrindiniai tarifai – 20 proc. gyventojų pajamų mokestis (GPM), 5 punktais didėjantis dėl bazinės pensijos  perkėlimo į valstybės biudžetą, ir 19,5 proc. socialinio draudimo, įskaitant ir privalomąjį sveikatos draudimą, įmoka. 

Pirminiame Vyriausybės variante darbuotojams buvo siūloma nustatyti 21 proc. GPM ir 18,5 proc. „Sodros“ įmoką - ji perskaičiavimo metu visiems būtų mažinama 2 punktais (to nepadarius, įvertinus dabar mokamus mokesčius, turėtų siekti 20,5 proc.). Tai siūlyta daryti, planuojant permainas pensijų kaupime – „Sodros“ pervedimų į antros pakopos fondus naikinimu ir gyventojų įmokos padidinimu. 

Pasiūlymas mažinti „Sodros“ įmokas Seime buvo sutiktas priešiškai. Dalis parlamentarų nuogąstavo, kad tai turės neigiamos įtakos „Sodros“ finansiniam stabilumui, galimybėms kaupti rezervą ir didinti pensijas. Atsižvelgę į tai, valdančiųjų lyderiai pasiūlė kompromisą, kuriuo vienu punktu sumažintas tiek GPM, tiek „Sodros“ įmoka.

Vilnius, birželio 26 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode