Sprogimas

„VIA SMS Group“: esame pasiruošę bendradarbiauti su Lietuva

 

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariui Arvydui Anušauskui pareiškus, kad Lietuvoje jau veikiančioje Latvijos kapitalo grupėje „VIA SMS Group“ dirba asmenys, tiesiogiai susiję su žlugusio „Parex“ banko savininkais, Latvijos bendrovė atmeta bet kokius teiginius dėl nesąžiningos veiklos ir teigia esanti pasiruošusi bendradarbiauti su Lietuvos priežiūros institucijomis.

Grupės vadovai yra pasiruošę bendradarbiauti su Lietuvos banku ir toliau teikti visą informaciją apie akcininkus ir veiklą pagal elektroninių mokėjimų įstaigos licenciją, pernai spalį išduotą grupės įmonei „VIA Payments“, pranešė  „VIA SMS Group“. 

Pasak „VIA Payments“ valdybos nario Deniso Šerstiukovo, grupės veikla bei akcininkai, investuojantys į Lietuvos finansų sektorių, jau buvo nuodugniai ištirti šalies institucijų. Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija atliko ir pagrindinio grupės akcininko patikrinimą.

„Visuomet veikėme griežtai laikydamiesi skaidraus verslo modelio. Tai įrodo mūsų veikla. „VIA SMS Group“ savo obligacijas platina per „Nasdaq“ Baltijos šalių biržą, kuriai reikia reguliariai teikti viešas finansines atskaitas. Taip pat pagal suteiktas licencijas vartojimo kredito paslaugų veiklą vykdome kitose Europos šalyse“, – pranešime spaudai sakė D. Šerstiukovas.

A. Anušauskas šią savaitę pareiškė, kad D. Šerstiukovas yra buvęs „Parex“ banko savininko Valerijaus Kargino sūnaus verslo partneris, o „VIA SMS Group“ taryvoje taip pat dirba kito buvusio „Parex“ savininko Viktoro Krasovickio sūnus Georgijus Krasovickis. Pastarasis 2004-2008 metais yra dirbęs „Parex“ banke, kur buvo atsakingas už lizingo ir faktoringo paslaugų plėtrą NVS šalyse.

„D. Šerstiukovas taip pat politiniais ryšiais susijęs su Nilo Ušakovo „Santarvės centru“, kuris turėjo oficialų bendradarbiavimo susitarimą su Vladimiro Putino „Vieningąja Rusija“. Per įvairius skandalus „Parex“ bankas buvo sietas net su Rusijos Tambovo mafijos grupuote, o „Panama Papers“ skandalas atskleidė 100 milijonų dolerių paskolą Rusijos bendrovės „Severneft“ vadovui Žanui Chudainatovui. Ši negrąžinta paskola, kaip teigiama, prisidėjo prie „Parex“ žlugimo“, – tvirtino A. Anušauskas.

Parlamentaras kreipėsi į finansų ministrą ir Lietuvos banko valdybos pirmininką prašydamas paviešinti, ar „VIA SMS Group“ veikla Lietuvoje yra įvertinta grėsmių nacionaliniam saugumui požiūriu. 

Lietuvos bankas BNS informavo, kad jo Priežiūros tarnyba, prieš išduodama elektroninių pinigų įstaigos veiklos licenciją „VIA Payments“, atliko visas teisės aktuose numatytas procedūras ir atidžiai išnagrinėjo tuo metu bendrovės pateiktą informaciją, tuo pačiu kreipdamasi ir į kitas kompetentingas institucijas.

Anot centrinio banko, jis papildomai išnagrinės ir įvertintins naują informaciją ir apie šio vertinimo rezultatus tiesiogiai informuos A. Anušauską.

Lietuvos bankas pernai spalį išdavė elektroninių pinigų įstaigos licenciją „VIA SMS Group“ bendrovei „Via Payments“. Ji nuo rudens ketina teikti internetinės bankininkystės paslaugas privatiems asmenims ir verslui.

BNS rašė, kad Lietuvoje kuriasi „VIA SMS Group“ specializuotas bankas „FinnQ“. D. Šerstiukovas BNS anksčiau sakė, jog bankas teiks mažmeninės bankininkystės paslaugas – veiklą ketinama pradėti maždaug per metus.

Tuo metu ketvirtadienį išplatintame pranešime D. Šerstiukovas tvirtina, kad „FinnQ“ Lietuvoje neturi specializuotos bankininkystės licencijos, dėl jos nesikreipė ir nevykdo jokios veiklos.

Anksčiau Lietuvoje taip pat veikė ir „VIA SMS Group“ priklausiusi greitųjų kreditų bendrovė „VIA SMS LT“, tačiau ji pernai liepą buvo likviduota.

Praėjusių metų pabaigoje 50 proc. „VIA SMS Group“ akcijų valdė Latvijos įmonė „Financial investment“, 31 proc. – D. Šerstiukovas, 19 proc. – G. Krasovickis.

Vilnius, rugpjūčio 16 d. (BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode