Sprogimas

Seime – siūlymas didinti fondų investicijas Lietuvoje

 

Valdžia ieško būdų, kaip pensijų bei investicijų fondus, draudimo įmones priversti investuoti Lietuvoje, o ne užsienyje. Du Seimo komitetai rugsėjo pabaigoje aiškinsis, kaip Lietuvai susigrąžinti „emigravusias“ šių fondų lėšas. 

Parlamentiniai Biudžeto ir finansų bei Ekonomikos komitetai bus supažindinti su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko bei „Kurk Lietuvos“ tyrimais – jų metu suskaičiuota, kad tik penktadalis iš 6 mlrd. eurų fondų ir draudimo įmonių turto investuojama Lietuvoje.  

Seimo Energetikos komisijos vadovas „valstietis“ Virgilijus Poderys sako, kad šių investicijų išvežimas iš Lietuvos yra didelė netektis valstybei, nes šios lėšos nestimuliuoja jos ekonomikos. 

„Neturime iš to tiesioginės naudos“, – BNS sakė parlamentaras 

Anot V. Poderio, reikia galvoti, ką daryti, kad atsirastų noras investuoti Lietuvoje: „Paklausti visų pusių, ko trūksta, ko valdžia nepadarė, ko – įmonės“. 

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas „valstietis“ Stasys Jekeliūnas tikis, jog po aptarimo paaiškės, kokių priemonių ėmėsi kitos Europos Sąjungos valstybės, kokia jų patirtis, kad šios lėšos būtų investuojamos valstybės viduje. 

„Kadangi kol kas europiniai reglamentai leidžia investuoti Europos bendrijos šalyse laisvai ir nevaržomai ir Lietuvoje nėra pakankamai finansų instrumentų, jeigu kalbėtume apie akcijų ar obligacijų pasirinkimą, – yra ribotos investavimo galimybės, o kita vertus, reglamentai pakankamai liberalūs,“ – BNS teigė S. Jakeliūnas. 

Parlamentaras siūlo įvertinti, ar Europos Sąjungos narės gali priimti savo įstatymus, kad dalis – 30-40 proc. – pensijų ir investicijų fondų, draudimo įmonių lėšų būtų investuota Lietuvoje. Jis siūlo leisti privatizuoti, pavyzdžiui, 10-20 proc. energetikos ar transporto įmonių akcijų. 

S. Jakeliūnas tikisi, kad dar iki Kalėdų atsiras konkrečių pasiūlymų. 

V. Poderys pritaria privatizavimo idėjai, bet įspėja apie gresiančius pavojus. Jis priminė, kad valstybė išpirko dalį anksčiau privatizuotų dujų ir elektros įmonių, o savivalda susigrąžino išnuomotus šilumos tinklus. 

„Turime suvokti, kad tas struktūras prižiūri monopolijų reguliuotojas, todėl turime susitvarkyti su reguliavimu, kad atėjus investuotojui, nebūtų reguliacinių triukų ar siurprizų“, – teigė jis.

„Investuotojai kelia pretenzijas dėl netinkamo reguliavimo. Vyksta ginčai su „Veolia“, „Danpower“ ir „Fortum“. Tai jeigu norime privatizuoti dalį monopolinių komunalinių įmonių, turime tvirtai žinoti, kad mūsų reguliavimas geras ir reguliuotojas dirba tinkamai tiek visuomenei, tiek investuotojui ir kad tas balansas yra teisingas“, – pridūrė V. Poderys.

„Kurk Lietuvos“ skaičiavimais, vien elektros ir dujų perdavimo įmones vienijančiai bendrovei „EPSO-G“ per dešimtmetį prireiks maždaug milijardo eurų investicijoms, toks pats lėšų poreikis planuojamas išorinio Klaipėdos uosto statybai.    

 Autorė: Sniegė Balčiūnaitė

Vilnius, rugsėjo 16 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode