Parama dėkojame




Sprogimas

Darželių auklėtojų algos – mažiausios sektoriuje, įstaigose trūksta vietų – auditoriai

 

Darželių auklėtojų algos – mažiausios iš švietimo srities darbuotojų, šeštadalis savivaldybių neužtikrina pakankamai vietų darželiuose, grupės perpildytos, teigia Valstybės kontrolė.

Ikimokyklinio ugdymo auditą atlikę auditoriai kritikuoja dabartinę sistemą pabrėždami, kad kokybiškas ikimokyklinis ugdymas lemia geresnius vaikų pasiekimus vėlesniais etapais, tačiau kai kurios savivaldybės neužtikrina pakankamai vietų darželiuse, juose pedagogų atlyginimai trečdaliu mažesni, nei mokyklose.

„Jų atlyginimai yra 36 proc. mažesni nei bendrojo ugdymo mokytojų. 32 procentai audituotų įstaigų pažeidžia higienos normas dėl vaikų skaičiaus grupėse – jos perpildytos. Norinčių dirbti ikimokyklinio ugdymo įstaigose trūksta – 40 proc. įstaigų sulaukė tik po 1 kandidatą būti auklėtoju“, – išvadose teigia auditoriai.

Reaguodama į kritiką, Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) iki metų pabaigos žada pasiūlyti naują finansavimo modelį. Pasak ŠMM, iki metų pabaigos ketinama pateikti tris galimus ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo finansavimo modelius, taip pat „priemones darbo sąlygoms gerinti“.

Auditorių išvadose tai pat teigiama, kad ankstyvojo ugdymo prieinamumas užtikrinamas tik daliai vaikų, darželių nelanko trečdalis augančiųjų socialinės rizikos šeimose – tai, pasak auditorių, neužtikrina vaikų socializacijos, neugdo savarankiškumo.

„Skirtingose savivaldybėse ikimokyklinio ugdymo įstaigas lanko 14–67 proc. vaikų iki 5 metų amžiaus, devynių savivaldybių darželiuose nebuvo pakankamai vietų visiems norintiems“, – nurodo Valstybės kontrolė.

Auditas taip pat parodė, kad pusėje savivaldybių vietų trūko tėvų pasirinktose įstaigose – jiems buvo pasiūlyta savo atžalas leisti į labiau nutolusius darželius, bet atokiau gyvenančių vaikų vežiojimą į ikimokyklinio ugdymo įstaigas užtikrina tik 37 savivaldybės iš 60-ies.

Pasak analizės, ikimokyklinio ugdymo įstaigų veiklos spragas lemia ir tai, kad Lietuvoje nėra sukurta išorinio vertinimo sistema, nes ji leistų planuoti kvalifikacijos tobulinimą ir suteikti pagalbą įstaigoms. Ministerija sako, kad sistema iki šiol nebuvo sukurta, nes ikimokykliniu ir priešmokykliniu ugdymu savivaldybės rūpinasi savarankiškai, tačiau žada spragas ištaisyti per kelerius metus.

„Dabar ŠMM Nacionalinė mokyklų vertinimo agentūra pradėjo ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo kokybės vertinimo sistemos kūrimo darbus, ji bus įdiegta iki 2022 metų“, – sako ministerija.

Jos atstovai informuoja, kad ministerijos iniciatyva pasinaudojant ES lėšomis, iki 2022-ųjų už 20 mln. eurų numatoma modernizuoti 50 vaikų darželių ir sukurti 2 tūkst. naujų vietų vaikams. 

„Švietimo ir mokslo ministerija, matydama didžiulį ikimokyklinio ugdymo vietų poreikį šalia sotinės įsikūrusiose gyvenvietėse, jau nuo 2012 metų steigia naujas darželių grupes Vilniaus regione“, – sakoma pranešime.

ŠMM teigimu, tokių grupių yra 40, dar trys atsidarys artimiausiu metu. 

2017 metais pagal ikimokyklinio ugdymo programas buvo ugdoma 101 tūkst. vaikų, darželiams buvo skirta apie 300 mln. eurų.

Vilnius, rugsėjo 27 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode