Sprogimas

Lietuva tikisi JAV palaikymo dėl Astravo AE – Ž. Vaičiūnas

 

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas tikisi, kad Vašingtonas palaikys Lietuvą, jai siekiant sustabdyti Astravo atominės elektrinės (AE) Baltarusijoje statybą, o jei ji vis dėlto pradėtų veikti – neįsileisti jos gaminamos elektros. 

„Astravo klausimas buvo keliamas mano iniciatyva. Kaip ir dėl „Nord Stream 2“ (dujotiekio Baltijos jūra iš Rusijos į Europą – BNS) yra bendras požiūris, kad nėra tokios situacijos, kurią traktuotume kaip point of no return (kaip negrįžtamą – BNS) – bet kurioje projekto stadijoje turime daryti viską, kad projektai nebūtų įgyvendinti arba jų įgyvendinimo terminai būtų nukelti. Tikiuosi tikrai solidaus JAV indėlio užkertant kelią branduolinei grėsmei NATO pasienyje, būtent Lietuvoje“, – BNS sakė šią savaitę JAV viešėjęs Ž. Vaičiūnas. 

Ministras tikisi, kad JAV žvelgs į savo santykius su Baltarusija būtent per Astravo jėgainės prizmę. 

„Lygiai taip pat, kaip Europos Komisija susiejo (Astravo AE – BNS) streso testų rekomendacijų įgyvendinimą su Europos Sąjungos ir Baltarusijos santykiais, analogišką sąsają turėtų padaryti ir Jungtinės Amerikos Valstijos, kad jokie JAV santykių klausimai neturėtų perspektyvų su Baltarusija, kol pastaroji šalis nėra įgyvendinusi visų streso testų rekomendacijų. Toks buvo mano prašymas, jaučiau palaikymą ir, manau, laiko klausimas, kuomet tai taps realybe“, – teigė Ž. Vaičiūnas. 

Pasak jo, susitikimuose JAV kalbėta ir apie Rusijos dujotiekio „Nord Stream 2“ projektą bei galimybes pasiekti, kad šis geopolitinis, jo žodžiais, projektas, kuris prieštarauja Europos Sąjungos energetinių išteklių tiekimo diversifikavimo tikslams, nebūtų įgyvendintas. 

„Nord Stream“ klausimas labiau keliamas JAV iniciatyva. (...) Kalbėjome apie tuos instrumentus, kurie galėtų būti taikomi, kad šis projektas būtų sustabdytas. Matome jau pirmuosius žingsnius: „Nord Stream“ jau paprašė atlikti kitą poveikio aplinkai vertinimą, kitu maršrutu, aplenkiant Danijos teritorinius vandenis, vien jau šitas sprendimas reiškia, kad projektas turės būti atidėtas bent jau metams laiko“, – teigė Ž. Vaičiūnas. 

Per trijų dienų vizitą Jungtinėse Valstijose ministras aptarė ir JAV suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) importo į Europą galimybes, bei Lietuvos vaidmenį šiame procese. 

Lietuva yra pagrindinė už 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos Astravo AE jėgainės kritikė – jos teigimu, objektas statomas nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, tuo metu Minskas kaltinimus neigia.

Branduolinė jėgainė statoma vos už 23 kilometrų nuo Lietuvos. Joje bus įrengti du rusiško VVER projekto reaktoriai, kurių kiekvieno galia - 1200 megavatų (MW). Projektą finansuoja Rusijos vyriausybė, jį įgyvendina Rusijos valstybinė branduolinė energetikos korporacija „Rosatom“.

Dujotiekio „Nord Stream 2“ projektas yra sulaukęs kai kurių Europos valstybių, įskaitant Lietuvą ir Lenkiją, pasipriešinimo. Šios šalys laiko projektą ne komerciniu, o politiniu, siekiant pakenkti Ukrainai bei suskaldyti Europą.

Dujotiekiu į centrinę Europą turi būti tiekiamos gamtinės dujos iš Rusijos. Dujotiekis, kuriuo bus galima tiekti 55 mlrd. kubų dujų per metus, turėtų būti pastatytas 2020 metų pradžioje.

Vilnius, rugsėjo 27 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode