Sprogimas

V. Šapoka: 2019-ųjų biudžetas yra „reforminis“

 

Finansų ministras Vilius Šapoka sako, jog 2019 metų biudžetas yra „reforminis“, orientuotas į šalies strateginius tikslus. 

„Kad kažkas būtų keičiama iš mokesčių pusės (to nėra – BNS)“, – žurnalistams po Vyriausybės pasitarimo, kuriame aptartas kitų metų biudžeto projektas, pirmadienį sakė V. Šapoka. Jis pridūrė, kad numatyta gyventojų pajamų mokesčio (GPM) perskirstymo savivaldybėms pertvarka. 

Daugiau detalių apie projektą jis neatskleidė. Prieš ministrų pasitarimą jis sakė, kad „pagrindiniai išlaidų didėjimai bus tose srityse, kurios susijusios su reformomis švietimo, sveikatos ir socialinėje apsaugoje.“

„(Vyko – BNS) konstruktyvi diskusija. Rytoj neeilinis (Vyriausybės – BNS) posėdis“, – sakė V. Šapoka. 

Ministras teigė, kad antradienį biudžeto projektas bus pateiktas Seimui, o ketvirtadienį jis bus pristatytas parlamentarams. 

„Žinoma, kad Seime diskusijų bus daug, bet biudžetas yra reforminis, orientuotas į strateginius tikslus, kurie buvo iškelti ir tas reformas atliepiantys“, – sakė finansų ministras. 

V. Šapoka BNS yra teigęs, kad 2019 metais planuojamas 0,6 proc. BVP viešųjų finansų perteklius (toks pats, kaip ir šiemet), tačiau valstybės biudžetas išliks deficitinis. Anot ministro, didžioji dalis planuojamo papildomo finansavimo teks struktūrinėms švietimo, sveikatos, mokesčių ir pensijų pertvarkos reformoms.

Sritims, nesusijusioms su strateginiais projektais ar struktūrinių reformų įgyvendinimu, finansavimas turėtų išlikti panašaus lygio kaip šiemet.

Pagrindiniai mokesčių pakeitimai, įsigaliosiantys nuo 2019 metų pradžios, buvo patvirtinti birželio pabaigoje, baigiantis Seimo pavasario sesijai. Tačiau neatmetama galimybę, kad kartu su biudžetu gali būti priimti sprendimai dėl didesnio akcizo stipriam alui, automobilio registracijos mokesčio.

Biudžeto projektas parengtas atsižvelgiant į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymą minimalią mėnesio algą (MMA) nuo kitų metų padidinti 30 eurų iki 430 eurų (dėl mokesčių reformos realiai ši suma bus 555 eurai). Sprendimą dėl MMA didinimo turės patvirtinti Vyriausybė.

Kartu su 2019 metų biudžetu bus tvirtinama ir nauja savivaldybių finansavimo – GPM perskirstymo tvarka. Dabar savivaldos finansavimas iš esmės priklauso nuo gyventojų skaičiaus, tuo metu nauja metodika numatys paskatas savivaldybėms kurti naujas darbo vietas, pritraukti investicijas ir įsitraukti į kovą su šešėline ekonomika.

Biudžeto projektas Seimui turi būti pateiktas ne vėliau kaip spalio 17 dieną. Po pirmojo svarstymo Seime dokumentas paprastai grąžinamas Vyriausybei tobulinti, o galutinai priimamas gruodį.

Vilnius, spalio 15 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode