RETRO

Priimant biudžeto pataisą dėl pinigų LSDDP buvo padarytas pažeidimas – etikos komisija

 

Seime priimant biudžeto pataisą dėl galimybės skolintis naujų partijų finansavimui buvo padarytas Seimo statuto pažeidimas, trečiadienį konstatavo Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Jos pirmininkės Ritos Tamašunienės teigimu, realių pasekmių šis sprendimas, įstatymą perdavus pasirašyti prezidentei Daliai Grybauskaitei, nebeturės, bet užkirs kelią panašiems pažeidimams ateityje.

Tuo metu Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad komisijos nustatytas pažeidimas turi tapti pagrindu prezidentei priimtą įstatymą vetuoti.

Pasak R. Tamašunienės, Seimo statuto pažeidimas nustatytas, nes parlamentarams sprendžiant dėl biudžeto pataisų reikia atsiklausti Vyriausybės nuomonės.

„Svarstydami šiandien posėdyje bendrąja tvarka nustatėme, kad visgi Statuto pažeidimas buvo, kad visiems biudžetui teikiamiems pasiūlymams reikalingas Vyriausybės nutarimas, nuomonė tuo klausimu. Komisija bendru sutarimu pritarė, kad procedūrinis pažeidimas buvo“, – po komisijos posėdžio BNS sakė R. Tamašunienė.

„Realiai dabar pasekmių nėra, kadangi prieš įstatymą pasirašant dar galėjome stabdyti, bet neeiliniame posėdyje nesusirinko kvorumas. Bet nesukūrėme precedento ir aš labai džiaugiuosi, kad tos nuostatoms, kurios iki šiol buvo svarstant biudžetą, liko, ir tikiuosi, kad Vyriausybė atsižvelgs į mūsų sprendimą ir tokių klaidų daugiau nepasikartos“, – situaciją aiškino komisijos vadovė.

Praėjusią savaitę šį klausimą R. Tamašunienė siūlė svarstyti neeiliniame posėdyje – tuomet komisijos sprendimas būtų galėjęs sustabdyti įstatymą Seime, tačiau nesusirinko kvorumas.

Opozicinių konservatorių lyderis G. Landsbergis teigia, kad po komisijos sprendimo prezidentė turi vetuoti priimtą pataisą.

„Tai yra labai stiprus signalas prezidentei. Jeigu ji dar nėra pasirašiusi to įstatymo, turėtų nedelsiant jį vetuoti“, – BNS sakė politikas.

Pasak jo, jeigu šalies vadovė įstatymo nevetuos konservatoriai inicijuos kreipimąsi į Konstitucinį Teismą dėl pažeisto teisės viršenybės principo.

„Jeigu dar esame teisinė valstybė, tai turime laikytis mūsų pačių priimtų įstatymų“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Seimas praėjusį ketvirtadienį priėmė biudžeto pataisą, kuri leidžia valstybei skolintis siekiant užtikrinti įsipareigojimus NATO, taip pat naujai sukurtoms partijoms finansuoti.

Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė BNS sakė, kad šalies vadovė penktadienį nuspręs, ar pasirašyti tiek biudžeto pataisą, tiek įstatymą, įteisinantį valstybės dotaciją socialdarbiečiams.

Jeigu pataisa įsigaliotų, rinkimuose nedalyvavę socialdarbiečiai pretenduotų į daugiau kaip 200 tūkst. eurų dotaciją.

Opozicijos atstovai kritikuoja tiek gynybos išlaidų susiejimą su partijų finansavimu, tiek priėmimo skubą pažeidžiant procedūras.

Autoriai: Milena Andrukaitytė, Saulius Jakučionis

Vilnius, spalio 24 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode