Sprogimas

Savivaldybių viešiesiems pastatams atnaujinti – lengvatinės paskolos

 

Šalies savivaldybės ir jų įmonės kviečiamos teikti paraiškas lengvatinėms paskoloms, skirtoms viešiesiems pastatams atnaujinti pagal Aplinkos ministerijos administruojamą finansinę priemonę „Savivaldybių viešųjų pastatų atnaujinimas“.

Lengvatinės paskolos bus teikiamos palankiomis sąlygomis: savivaldybėms arba jų paskirtiems subjektams – iki 100 proc., o energijos taupymo paslaugų teikimo įmonėms – iki 80 proc. projekto vertės. Būtina finansavimo sąlyga – bent 51 proc. viso pastato ploto nuosavybės teise turi priklausyti savivaldybei, o pastatas, jį atnaujinus pagal energinio efektyvumo didinimo projektą, turi atitikti C energinio naudingumo klasę ir būti naudojamas pagal tikslinę paskirtį ne trumpiau kaip 10 metų.

Savivaldybių viešiesiems pastatams renovuoti Aplinkos ministerija kartu su Finansų ministerija ir Viešųjų investicijų plėtros agentūra (VIPA) įsteigė Savivaldybių pastatų fondą, finansuojamą Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Savivaldybių pastatų fondo valdytoja VIPA finansų tarpininku atrinko Šiaulių banką, kuris savo lėšomis prisidės prie fondo finansavimo ir teiks lengvatines paskolas savivaldybių viešiesiems pastatams atnaujinti. Iš viso paskoloms numatoma skirti apie 36 mln. eurų. Paraiškas priima visi Šiaulių banko skyriai.

Išsamesnės informacijos galima rasti Šiaulių banko ir UAB Viešųjų investicijų plėtros agentūra interneto svetainėse.

Kaip numato Viešųjų pastatų energinio efektyvumo didinimo programa, centrinės valdžios viešųjų pastatų renovacija rūpinasi Energetikos ministerija, o savivaldybių – Aplinkos ministerija. Ši programa įpareigoja iki 2020 m. renovuoti ne mažiau kaip 700 tūkst. kvadratinių metrų viešųjų pastatų ploto (470 tūkst. kv. m – centrinės valdžios, 230 tūkst. kv. m – savivaldybių) ir ne mažiau kaip 20 proc. sumažinti sąnaudas jiems šildyti.

Aplinkos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode