Sprogimas

T. Tomilinas: darbdaviai skelbimuose turėtų nurodyti siūlomus atlyginimus

 

Darbdavius norima įpareigoti darbo skelbimuose nurodyti konkretų atlyginimą, siūlomą būsimam darbuotojui. 

Pasak Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto nario „valstiečio“ Tomo Tomilino, dabar ne visuose skelbimuose nurodoma būsima darbuotojo alga. 

„Siūloma įvesti privalomą algos intervalo nurodymą darbo skelbimuose“, – antradienį spaudos konferencijoje teigė jis, pristatydamas naujas Darbo kodekso pataisas. 

Pasak T. Tomilino, toks įpareigojimas pasitarnautų darbuotojų ir darbdavių derybose. 

„Labai dažnai atsitinka taip, kad žmogus gaišta laiką – eina pas darbdavį, išklauso visų sąlygų ir tik vėliau sužino, kad alga visiškai neatitinka jo lūkesčio, bet yra prarastas laikas. Ir po tokio vaikščiojimo pas skirtingus darbdavius žmogus praranda derybinę poziciją ir pagaliau sutinka su mažesne alga“, – kalbėjo  parlamentaras.  

Darbo kodekso, Konkurencijos įstatymo pataisas bei naujo Socialinio dialogo skatinimo įstatymo projektą Seime antradienį įregistravo parlamentarai T. Tomilinas, Vytautas Bakas, Aušrinė Papirtienė, Gediminas Vasiliauskas. 

Pasak T. Tomilino, pataisos suaktyvins socialinio dialogo plėtrą – sustiprins darbuotojų derybines galias su darbdaviais ir paskatins kolektyvinių sutarčių sudarymą. 

Konkurencijos įstatymo pataisa numato, kad karteliniu nebūtų laikomas susitarimas, gerinantis darbo sąlygas. 

Socialinio dialogo skatinimo įstatymo projektu siekiama kolektyvines sutartis turinčioms įmonėms taikyti mokesčių, rinkliavų lengvatas, skirti skatinamuosius balus viešuosiuose pirkimuose. 

Taip pat yra numatytas Kolektyvinių derybų plėtros komisijos steigimas – ji konsultuotų nacionalinio, teritorinio ir šakos lygmens kolektyvinėse derybose. Ši komisija būtų sudaroma prie Trišalės tarybos iš socialinio dialogo srities ekspertų, kurių darbas joje būtų mokamas. 

   Autorė: Sniegė Balčiūnaitė

Vilnius, sausio 22 d. (BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode