Sprogimas

Jungiasi dvi vienos didžiausių švietimo profsąjungų

Dvi švietimo profesinės sąjungos jungiasi į vieną – Lietuvos švietimo ir mokslo profesinę sąjungą.

Lietuvos švietimo profesinė sąjunga (LŠPS) bei Lietuvos mokytojų, švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LMŠMPS) apie susijungimą paskelbs ketvirtadienį per suvažiavimą parodų ir kongresų centre „Litexpo“ Vilniuje.

„Tai yra Lietuvos mokytojų noras, kad jiems atstovautų vieninga ir stipri profesinė sąjunga. Tas noras buvo reiškiamas daugybę metų ir dabar išgirstas“, – BNS sakė LŠPS pirmininkas Audrius Jurgelevičius

Per suvažiavimą nauja profsąjunga išsirinks savo pirmininką bei jo pavaduotojus. Profsąjungos nariai įvertins šiandieninę socialinio dialogo situaciją švietimo sistemoje ir nubrėš strategines veiklos kryptis.

Anot A. Jurgelevičiaus, į pirmininko postą bus siūlomos dvi kandidatūros – LŠPS pirmininko pavaduotojo ir Marijampolės švietimo profesinės sąjungos pirmininko Egidijaus Milešino bei LMŠMPS pirmininkaujančio Ramūno Znuto.

„Skyriai pasiūlė kandidatuoti į naujai kuriamos profsąjungos pirmininko postą. Ją kuriame, kad politikai galėtų nemanipuliuoti, kad kiek daug mūsų profesinių sąjungų yra“, – BNS teigė R. Znutas.

A. Jurgelevičius teigia, kad jo vadovaujama profsąjunga vienija apie 8 tūkst. narių, o R. Znutas sako, kad jo organizacija yra sutelkusi apie 4 tūkst. mokytojų. 

Besijungiančių profsąjungų vadovų teigimu, naujas darinys turėtų vienyti daugiau nei 10 tūkst. narių. 

LMŠMPS pirmininkas R. Znutas teigia, kad naujai kuriamas darinys yra atviras visiems, todėl vėliau prisijungti galėtų ir 2018 metų pabaigoje mokytojų streiką organizavusi Andriaus Navicko vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga.

„Mes atviri visiems esame. Dabar vyko derybos tarp dviejų profesinių sąjungų, bet vėliau galės prisijungti ir tie, kurie norės“, – teigė R. Znutas.

Besijungiančios organizacijos pernai streike nedalyvavo.

A. Navickas savo ruožtu BNS teigė, kad jau keletą kartų siūlė susijungti visiems, tačiau kvietimo jo profsąjunga nesulaukė. 

„Mūsų jie kažkaip vis nekviečia. Mes jiems jau seniai siūlome ir aš gal šešis kartus į juos kreipiausi, kad steigtume vieną profsąjungą, bet galbūt jie bijo vidinės konkurencijos. Bet vis tiek susijungimas yra sveikintinas dalykas“, – sakė A. Navickas. 

Anot jo, besijungiančios profsąjungos manipuliuoja savo narių skaičiais ir iš tikrųjų vienija „dešimt kartų“ mažiau narių nei jo vadovaujama profsąjunga. A. Navickas teigia, kad jo organizacija šiuo metu turi 5373 narius iš 281 švietimo įstaigos. 

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija neturi ir nekaupia duomenų, kiek tiksliai mokytojų priklauso švietimo profesinėms sąjungoms. 

Ministerijos duomenimis, Lietuvoje iš viso dirba apie 30 tūkst. bendrojo ugdymo mokytojų ir dar apie 15 tūkst. kitų pedagogų. 

Autorius Ramūnas Jakubauskas

Vilnius, gegužės 9 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode