Sprogimas

S. Skvernelis atlaikė balsavimą dėl pasitikėjimo, „valstiečiai“ – už likimą daugumoje

Premjeras Saulius Skvernelis atlaikė balsavimą dėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos pasitikėjimo, o „valstiečių“ frakcija keičia poziciją – dauguma pasisakė už likimą valdančioje daugumoje.

„Frakcija pasitiki manimi kaip ministru pirmininku, man tai labai svarbu. (...) Svarbiausia, kad sprendimas yra, kad iš valdančiosios daugumos nesitraukia frakcija, o kaip bus formuojama Vyriausybė (po prezidento rinkimų – BNS), kitas klausimas“, – antradienio vakarą po LVŽS frakcijos posėdžio Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Per slaptą balsavimą antradienio vakarą už pasitikėjimą S. Skverneliu balsavo visi 46 posėdyje dalyvavę frakcijos nariai. Tokio balsavimo paprašė pats premjeras, jis balsavime nedalyvavo. 

Po pirmojo prezidento rinkimų turo, kai S. Skvernelis liko trečias, ir partijos lyderis Ramūnas Karbauskis, ir premjeras S. Skvernelis pareiškė norintys pasitikrinti bendražygių pasitikėjimą. 

Anot frakcijos seniūno ir partijos vadovo R. Karbauskio, antradienį už likimą daugumoje pasisakė visi diskusijoje kalbėję frakcijos nariai.

„Mes šnekėjomės, sprendimus dėl Vyriausybės, valdančiosios daugumos priims partijos taryba, ji vyks pirmadienį, bet šiandien pasisakoma buvo daug. Visi pasisakė, kad mes turime prisiimti atsakomybę, kadangi matome, kad niekas kitas jos nesiruošia prisiimti“, – po frakcijos posėdžio žurnalistams sakė LVŽS vadovas.

„Šitoj situacijoj atitinkamai tokia žinia bus pertransliuota partijos tarybai, o partijos taryba priims sprendimą“, – teigė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis atmetė, kad jo vadovaujama frakcija Seime galėtų skilti.

Anot R. Karbauskio, „valstiečiai“ siekia stiprinti valdančiąją daugumą, bet sprendimą dėl to priims partijos taryba penktadienį, o „kas bus išrinktas, prezidentė, prezidentas, jis šnekėsis su valdančiąja dauguma, nes kitos, kaip suprantu iš viešosios erdvės, neatsiras“.

„Valstiečių“ lyderis tvirtino, kad po rinkimų su Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga bei partija „Tvarka ir teisingumas“ gali būti pasirašyta koalicijos sutartis. Dabar LVŽS koalicijos sutartį turi tik su Lietuvos socialdemokratų darbo partija.

R. Karbauskis tvirtino, kad galutinį sprendimą dėl likimo valdžioje ar traukimosi partija priims, kai bus išrinktas naujas prezidentas.

S. Skvernelis rinkimų naktį žadėjęs atsistatydinti iš premjero pareigų liepos 12 dieną, antradienį kategoriškos nuomonės jau nebeišsakė.

„Elgsiuosi pagal Konstituciją, turiu du būdus, arba grąžinti įgaliojimus, arba atsistatydinti. Vieną iš jų pasirinksiu“, – sakė jis.

Anksčiau apie pasitraukimą iš valdžios kalbėjęs R. Karbauskis po frakcijos posėdžio žurnalistams teigė girdįs kolegas ir suprantąs, kad „niekas nenori imtis atsakomybės“.

LVŽS kandidatas į prezidentus S. Skvernelis su 19,67 proc. balsų liko trečias per rinkimus ir nepateko į antrąjį turą.

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis buvo pareiškęs, kad partija trauksis iš valdžios, jeigu jos kandidatas premjeras S. Skvernelis nepateks į antrą prezidento rinkimų turą, o partija nelaimės Europos Parlamento rinkimų. Tokiam scenarijui anksčiau yra pritarusi „valstiečių“ frakcija.

Pirmajame rinkimų ture daugiausiai balsų – 31,21 proc. – surinko opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų iškelta Ingrida Šimonytė. Už nepriklausomą kandidatą Gitaną Nausėdą balsavo 30,93 proc. rinkėjų. 

Antradienį „valstiečiai“ aptarė, ar reikėtų remti kurį nors kandidatą į prezidentus ir kurį, tačiau, anot R. Karbauskio, joks sprendimas nepriimtas.

Autorė: Milena Andrukaitytė

Vilnius, gegužės 14 d. (BNS). 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode