Sprogimas

Lietuvos šaulių sąjungai – 100

 

Birželio 1-ąją sostinėje iškilmingai paminėtos šimtosios Lietuvos šaulių sąjungos metinės. 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sveikino šaulius sakydama, kad jeigu ne jų sąjungos nariai, prieš šimtą metų stoję į pagalbą ką tik sukurtai Lietuvos kariuomenei, šiandien neturėtume stiprios ir savarankiškos valstybės. „Apginti Nepriklausomybę tada susitelkė dešimtys tūkstančių savanorių – paprasti žmonės, bet nepaprasti savo dvasia. Prisimename juos kaip didvyrius, kurie iki paskutinės akimirkos liko ištikimi savo priesaikai – tapo Pasipriešinimo dalyviais, žuvo už Tėvynę partizanų gretose arba Sibiro lageriuose“, – kalbėjo šalies vadovė. 

„Patriotizmas yra pirmiausiai ne jausmas, o veiksmas – šiandien šaulių daugiau nei 11 tūkstančių ir svarbiausia, kad nei karai, nei okupacijos nesugebėjo palaužti šauliškos dvasios. Tai, kas prieš šimtą metų gimė kaip kiekvieno piliečio pagalba valstybės gynybai, gyvuoja ir šiandien, kaip laisvų, savo laiką Tėvynės gynybai ir stiprinimui skiriančių žmonių organizacija“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, davęs šaulio priesaiką kartu su daugiau nei 700 šaulių ir jaunųjų šaulių Vilniaus Katedros aikštėje.

Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. ltn. Gintaras Koryzna sako, kad tiksliai nupiešti šaulio paveikslą sunku, kadangi čia susirenka labai įvairūs žmonės – nuo moksleivių iki aukštas pareigas užimančių politikų, šauliais tapti vis dažniau nusprendžia šeimos. Tai puikus būdas puoselėti šeimos bendrumo jausmą, kas ir yra kertinis pamatas, kuriant vieningą ir patriotišką valstybę. Šauliu gali tapti kiekvienas, kuriam svarbu pilietiškumas, patriotiškumas ar traukia savanorystė.

Lietuvos šaulių sąjunga įkurta 1919 m. birželio 27 d. Kaune. Jos tikslas buvo įtvirtinti šalies nepriklausomybę kovojant su bolševikais, bermontininkais ir lenkais. Idėjiniai organizacijos vadai – Vladas Putvinskis ir Matas Šalčius. 



Šiuo metu jaunaisiais šauliais yra tapę daugiau nei 6 tūkst. jaunuolių ir beveik 4,5 tūkst. pilnamečių asmenų. Norint įstoti į Lietuvos šaulių sąjunga nereikia baigti specialių mokslų ar turėti specifinių įgūdžių. Bazinių kursų metu nariai mokosi topografijos, taiklaus šaudymo, pirmosios medicinos pagalbos teikimo ir kitų disciplinų, kurios vėliau leidžia padėti tiek policijai, tiek medikams.

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode