Sprogimas

Lietuvos skyrius pašalintas iš tarptautinės paveldosaugininkų organizacijos ICOMOS

Lietuvos skyrius pašalintas iš tarptautinės nevyriausybinės organizacijos ICOMOS, besirūpinančios paminklų ir lankytinų vietų apsauga.

Skyrius, kitaip vadinamas nacionaliniu komitetu, turės būti išregistruotas, bet turės galimybę atsikurti po kurio laiko.

„ICOMOS taryba nusprendė visam laikui panaikinti esamo jūsų pirmininkaujamo Nacionalinio komiteto tarptautinę akreditaciją“, – rašoma BNS turimame ICOMOS generalinio sekretoriaus Peterio Phillipso (Piterio Filipso) pasirašytame laiške organizacijos Lietuvos nacionalinio komiteto pirmininkei Marijai Nemunienei.

Pirmadienį atsiųstame laiške nedetalizuojamos visos sprendimo priežastys, tik pabrėžiama, kad atsižvelgta į Lietuvos registrų centro informaciją, ICOMOS Lietuvos skyriaus generalinės asamblėjos posėdžių protokolus ir bylas, susijusias su Lietuvos skyriaus valdybos nariais.

Dokumente taip pat rašoma, kad ICOMOS gavo skundų iš narystės Lietuvos nacionaliniame komitete siekusių žmonių ir kitų organizacijos veikla susirūpinusių asmenų.

Laiške teigiama, kad birželio 28 dieną buvo sukviesta neeilinė Lietuvos skyriaus generalinė asamblėja, patvirtinusi naujus organizacijos įstatus, bet nesuderinusi jų su centriniu ICOMOS biuru.

„Apsvarsčiusi visus turimus įrodymus valdyba nusprendė, kad yra pakankamas pagrindas daryti išvadą, jog „ICOMOS Lietuva“ dabartinio nacionalinio komiteto organizacija ir veikla neatitinka ICOMOS statuto, procedūrų taisyklių ir etikos principų“, – tvirtinama rašte.

ICOMOS valdyba paprašė M. Nemunienės išregistruoti „ICOMOS Lietuva“ iš juridinių asmenų registro ir nebenaudoti šio vardo oficialiam susirašinėjimui.

Valdyba vėliau paskirs mažiausiai penkis ICOMOS narius iš Lietuvos į Laikinąjį valdymo komitetą, įgaliotą suformuoti naują Nacionalinį komitetą, „vadovaujantis organizacijos statutu, etikos principais ir gerąja praktika, taip pat Valetos-Dubrovniko principais ir nacionaliniais įstatymais“.

Tuomet Laikinasis valdymo komitetas bus paprašytas koordinuoti naujojo Nacionalinio komiteto vadovybės rinkimus, padedant tarptautiniam sekretoriatui.

Valdyba taip pat paprašė perduoti organizacijos archyvus Laikinajam valdymo komitetui, kai jis bus įkurtas.

ICOMOS Lietuvos nacionalinio komiteto pirmininkė M. Nemunienė BNS sakė, kad sprendimas panaikinti akreditaciją remiasi „klaidinančia ir netikslia informacija, kurią pateikė man nežinomi šaltiniai“.

Detaliau situacijos ji nekomentavo.

Tarptautinė paminklų ir lankytinų vietų apsaugos taryba (ICOMOS) yra ekspertų tinklas, veikiantis daugelyje pasaulio šalių. Jam priklauso architektai, istorikai, archeologai, meno istorikai, geografai, antropologai, inžinieriai ir miestų planuotojai.

Organizacijai priklauso daugiau nei 10 tūkst. narių 151 pasaulio šalyje, ji turi daugiau nei šimtą nacionalinių komitetų.

ICOMOS Lietuvos nacionalinis komitetas turi 65 narius.

M. Nemunienė yra architektė, ji dirba įmonėje „Projektavimo ir restauravimo institutas“.

Autorius: Saulius Jakučionis

Vilnius, liepos 23 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode