Sprogimas

Prasideda dar vienas daugiabučių renovacijos etapas

Aplinkos ministerijos paskelbtu nauju kvietimu teikti paraiškas daugiabučiams renovuoti pagal valstybinę Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą prasideda dar vienas jų renovacijos etapas.

Investicijų suma sieks 150 mln. eurų, o valstybė suteiks 50 mln. eurų paramos, kompensuodama 30 proc. investicijų, tenkančių energijos taupymo priemonėms. Planuojama 100 proc. apmokėti arba kompensuoti renovacijos projektų, kurie bus vykdomi pagal šį kvietimą, parengimo, administravimo ir statybos techninės priežiūros išlaidas, taip pat 100 proc. padengti nepasiturintiems butų savininkams tekusias išlaidas.

Pagal šį kvietimą priimamų paraiškų skaičius nebus ribojamas, o projektų srautas išdėstomas pamečiui. Paraiškos bus atrenkamos ir reitinguojamos pagal nustatytus atrankos kriterijus.

Kaip sakė Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo politikos grupės vadovas Marius Narmontas, šiemet nauja yra tai, kad paraiškos priimamos nuo pirmosios kvietimo paskelbimo dienos, o ne nustatytu laiku, kaip ligi šiol. Jas bus galima teikti iki 2020 m. sausio 31 d. Dar viena naujovė – tai, kad pirmenybę turės paraiška, su kuria bus pateiktas statybą leidžiantis dokumentas daugiabučiui atnaujinti arba iki kvietimo termino pabaigos bus paskelbtas to daugiabučio namo atnaujinimo paslaugų pirkimas.

Kiti paraiškų atrankos kriterijai išlieka tie patys – gyvenamųjų kvartalų energinio efektyvumo didinimas, aukštesnė nei C pastato energinio naudingumo klasė, energinis efektyvumas, šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo į atmosferą sumažinimas.

Paraiškas Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą administruojančiai Būsto energijos taupymo agentūrai gali teikti, kaip ir anksčiau, ne tik savivaldybės, bet ir daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdytojai, asmenys, teikiantys daugiabučio renovacijos projekto įgyvendinimo administravimo paslaugas, savivaldybės paskirti energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo administratoriai.

Įvertinus gautas paraiškas, bus sudarytas finansuojamų projektų sąrašas. Į jį nepatekusios paraiškos bus įtrauktos į rezervinį sąrašą. Projektai iš pastarojo sąrašo gali būti perkelti į finansuojamųjų sąrašą, jeigu į jį įtrauktas projektas neįgyvendinamas (pvz., patikslinto investicijų plano nepatvirtino butų ir kitų patalpų savininkai ar negautas preliminarus finansų institucijos sutikimas suteikti lengvatinį kreditą).

Aplinkos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode