Sprogimas

91 proc. vaikų aplinkoje yra girtaujama

Bent vieną kartą metuose nuo 50 iki 80 proc. žmonių patiria vienokią ar kitokią žalą dėl kito asmens girtumo. Nuo alkoholio apsvaigę asmenys įvykdo 75% viso smurto artimoje aplinkoje ir 75% smurto viešosiose vietose, o nužudymų atveju ši dalis yra dar didesnė.

Pastaruoju metu Lietuvoje įvykusios skaudžios nelaimės keliuose dėl neblaivių vairuotojų kaltės ir baisios žudynės Kražiuose yra siaubingi aiškiai visuomenėje matomi alkoholį vartojančio asmens žalos kitiems nei pats geriantysis pavyzdžiai.

Fizinis ir psichologinis smurtas, kelių eismo įvykiai, šeimų tarpusavio ryšių problemos, finansiniai sunkumai, išgąstis viešoje vietoje, priekabiavimas, padariniai vaikams dėl kito žmogaus alkoholio vartojimo, nėštumo metu vartoto alkoholio sukelti vaisiaus apsigimimai – tai pagrindiniai geriančiojo sukelti neigiami padariniai kitiems žmonėm.

Skaudžiausias neigiamas pasekmes dėl kito asmens girtumo patiria vaikai ir moterys. Europoje atliktas tyrimas rodo, kad šeimose, kuriose gyvena žalingai alkoholį vartojantis arba priklausomas nuo jo asmuo, vaikai patiria didžiulį stresą: jie bijo savo tėčio arba mamos (atitinkamai 57% ir 32% ), yra buvę fizinio smurto namuose liudininkais (40% vaikų nurodė matę, kaip tėtis smurtauja prieš mamą), tapę smurto aukomis patys (12% vaikų buvo užgauti, sužeisti arba kitaip nuskriausti savo tėčio).

Atsižvelgiant į aplinkybę, kad Lietuvoje alkoholio suvartojama ženkliai daugiau nei kitose Europos šalyse, galima įtarti, kad šios problemos mastai mūsų šalyje yra dar didesni. Apskritai beveik visi vaikai (91%), kurių artimoje aplinkoje yra girtaujama, yra patyrę vienokią arba kitokią skriaudą iš neblaivių suaugusių tėvų.

Tokie vaikai užaugę kelis kartus dažniau suserga priklausomybės ligomis ir depresija nei jų bendraamžiai, vaikystėje neturėję tokios patirties.

Lapkričio 16-20 d. trečiajį kartą Europoje minima Informavimo apie alkoholio žalą savaitė (The Awareness Week on Alcohol Related Harm- AWARH). Šių metų tema – Europos Alkoholio Strategija: metas veikti!

Rugilė Ivanauskienė

Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode