Sprogimas

E. Šiškauskienė: alkoholio prekybos draudimai išnaikins lauko kavines

Nuo 2020-ųjų turintys įsigalioti draudimai prekiauti alkoholiu lauko kavinėse ir paplūdimiuose nesumažins alkoholio prieinamumo, o privers užsidaryti tokias kavines bei sutrikdys konkurenciją, sako Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė. 

„Gražiausiose vietose bus išnaikintos lauko kavinės“, – Seimo Ekonomikos komitete trečiadienį sakė Evalda Šiškauskienė.   

Ji prašo parlamentarų dar kartą įvertinti tokių draudimų būtinybę.   

„Keistai atrodysime, nes tą turizmą lipdome lipdome iš tų nedidelių resursų (...), augimas yra geras, o dabar patys kertame šaką, ant kurios sėdime“, – teigė ji. 

Asociacijos vadovė pabrėžė, kad pastaruoju metu investicijos į lauko kavines pristabdytos: „Verslas neinvestuoja, nerenovuoja lauko kavinių“.   

E. Šiškauskienės teigimu, įrengti ir išlaikyti lauko kavinę brangiai kainuoja. 

„150 tūkst. eurų įrengti, savivaldybei infrastruktūros mokestis – apie 10-20 tūkst. eurų ir dar nuoma“, – informavo E. Šiškauskienė.  

Pasak asociacijos vadovės, sezoninėse lauko kavinėse uždraudus alkoholio prekybą, stacionarios kavinės išplės savo lauko erdves ir prekiaus stipriu alkoholiu.   

„Stacionarios kavinės ir restoranai, pavyzdžiui, Vokiečių gatvėje, išsiplės savo lauko kavines ir prekiaus ne tik silpnu, iki 22 laipsnių, bet ir atneštų iš kavinės stiprų alkoholį“, – įspėjo ji. 

E. Šiškauskienės teigimu, uždraudus silpno alkoholio prekybą paplūdimiuose, juo nebebus galima prekiauti ir kempingų lauko kavinėse, pavyzdžiui, prie Neries Vilniuje esančioje kavinėje „Kitas krantas“, kurią, pasak jos, garsina lindihopo šokių vakarai, taip pat užsidarys lauko kavinės Melnragėje ir Smiltynėje, prie ežerų esančių viešbučių kavinės.  

Liberalas Eugenijus Gentvilas apgailestavo, kad apribojant alkoholio prekybą paplūdimiuose, atimama kultūringo poilsio galimybė.  

„Tyčia kenkiama kultūringam poilsiui, nes paplūdimių kavinės, norėdamos pritraukti klientų įrengia vaikų žaidimų, sporto aikšteles, o viso to iš mineralinio vandens prekybos nebus“, – tvirtino parlamentaras.  

E. Šiškauskienės duomenimis, restoranuose išgeriama 12 proc. viso alkoholio. 

Seime jau registruoti keli siūlymai švelninti 2017 metais nustatytus prekybos alkoholiu sugriežtinimus. Konservatoriai Monika Navickienė ir Vytautas Kernagis siūlo nuo 2020 metų leisti vartoti silpną natūralios fermentacijos alkoholį mugėse masiniuose renginiuose, parodose bei lauko kavinėse. 

Konservatorius Mykolas Majauskas draudimą siūlo atidėti iki 2021 metų. Jis įsitikinęs, kad per šį laiką bus galima išanalizuoti tokių ribojimų įtaką ir, jei reikės, juos keisti.

Verslui siekiant peržiūrėti nuo 2020 metų turinčius įsigalioti naujus alkoholio prekybos ribojimus, valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad neketinama panaikinti prekybos draudimo paplūdimių baruose, o dėl lauko kavinių atstumo nuo stacionarių galima diskutuoti. 

Premjeras Saulius Skvernelis po pasitarimo Vyriausybėje rugpjūčio pabaigoje neatmetė galimybės, kad dėl prekybos alkoholiu lauko kavinėse dar bus diskutuojama ir dalies jų gali būti atsisakyta. 

Autorius: Sniegė Balčiūnaitė

Vilnius, rugsėjo 11 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode