Sprogimas

Lietuvoje prasidėjo „Astravo pratybos“ – visoje šalyje gaudžia perspėjimo sirenos

Lietuvoje antradienį prasidėjus civilinės saugos pratyboms, tikrinama gyventojų perspėjimo sistema – pradėjo kaukti sirenos, gyventojams siunčiamos žinutės, informaciją transliuoja LRT radijas ir televizija.

Šios pratybos truks keturias dienas, jos skirtos mokytis reaguoti į incidentą Baltarusijoje esančioje Astravo atominėje elektrinėje.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) skelbia, kad ši gyventojų perspėjimo sistema įprastai tikrinama dukart per metus, tačiau šiemet tai – ir valstybinio lygio pratybų dalis.

„Turime kiekvienas atsakingai ir rimtai pažiūrėti į šį patikrinimą. Gyventojai girdės sirenų gausmą, į telefonus bus siunčiami pranešimai apie sistemos patikrinimą. Viena žinutė, gauta laiku, gali padėti išvengti nelaimės“, – VRM išplatintame pranešime cituojama ministrė Rita Tamašunienė.

Ji kvietė gyventojus pasirūpinti savo saugumu ir pasitikrinti ar juos pasiekia siunčiami pranešimai. 

Į posėdį antradienį popiet rinksis Ekstremaliųjų situacijų komisija, joje bus patvirtintas pratybų planas, operacijos vadovas.

Trečiadienį bus imituojama gyventojų evakuacija – po 50 savanorių bus evakuojama iš Švenčionių rajono į Zarasų rajoną ir iš Vilniaus rajono į Kalvarijos savivaldybę. Taip pat vyks vadinamasis laikinasis perkėlimas, kai tiek pat savanorių bus perkelti iš Šalčininkų rajono į Varėnos rajoną.

Per pratybas bus imituojamas gyventojų sanitarinis švarinimas, jiems bus dalinamos jodo tabletės.

Ketvirtadienį numatoma radiacinė žvalgyba iš oro, bus pasitelkti du sraigtasparniai, taip pat numatoma vykdyti antžeminę žvalgybą.

Penktadienį Vidaus reikalų ministerijoje numatomas pratybų rezultatų apibendrinimas.

Mokymuose dalyvaus apie 300 pareigūnų, karių, tarnautojų iš šešių savivaldybių – iš viso 24 institucijos. Atvyks stebėtojai iš Jungtinės Karalystės, Latvijos, Estijos ir Lenkijos.

Per pratybas tikrinama, kaip šalies institucijos yra pasirengusios reaguoti ir vykdyti joms pernai atnaujintame Valstybiniame gyventojų apsaugos plane numatytas funkcijas.

Nesutarus dėl pratybų scenarijaus su Vilniaus miesto savivaldybe, sostinės pareigūnai jose nedalyvaus, bus tik stebėtojai.

Lietuvos Vyriausybė sako, kad Astravo jėgainė netoli Lietuvos sienos statoma nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų. Baltarusija tokius priekaištus atmeta.

Autorius: Jonas Kisielius

Vilnius, spalio 1 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode