Sprogimas

Viceministras: aiškumas dėl valstybinių pensijų indeksavimo – kitąmet

2020 metų pradžioje Vyriausybė turėtų apsispręsti, kaip turėtų būti indeksuojamos valstybinės pensijos, žada socialinių reikalų ir darbo viceministras. 

„Iš Vyriausybės metų (2020-ųjų – BNS) pradžioje, tikėtina, jau išeis kažkoks siūlymas, kaip indeksuoti valstybines pensijas“, – praėjusią savaitę Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete svarstant 2020 metų biudžetą teigė Eitvydas Bingelis.  

Komiteto narys Rimantas Jonas Dagys siūlo valstybines pensijas indeksuoti atsižvelgiant į infliaciją. 

„Tas pensijas kiekvienais metais, kaip ir visas kitas, indeksuotume bent jau infliacijos koeficientu, kad jos nenuvertėtų“, – kalbėjo parlamentaras.   

Socialdemokratas Algirdas Sysas tvirtino, kad indeksavimui geriausia būtų numatyti  valstybinių pensijų, sumažintų per krizę, kompensavimui skirtas lėšas. 

„Būtų logiška indeksavimui skirti šituos pinigus. Tada bazė (pensijos) auga, o kai atiduodam kompensacijas, tai tuos pinigus žmonės gaus, bet jų pensijos nepadidės“, – BNS teigė parlamentaras.  

Per krizę sumažintos valstybinės pensijos jų gavėjams nėra kompensuotos, išskyrus dirbusius žmones. Tuo metu senatvės pensijos buvo kompensuotos. 

2020 metų valstybės biudžete numatyta 9,4 mln. eurų visų sumažintų – valstybinių ir kitų pensijų, rentų bei išmokų – kompensavimui. Tai sudarytų apie 10 proc. skolos, siekiančios 181,5 mln. eurų. 

Kompensacijų kitąmet gali tikėtis pirmojo ir antrojo laipsnių, pareigūnų ir karių, nukentėjusių asmenų, teisėjų ir mokslininkų valstybinių pensijų bei našlių ir našlaičių, o taip pat ištarnauto laiko pensijų, signatarų, sportininkų ir prezidento rentos gavėjai. 

Autorius: Sniegė Balčiūnaitė

Vilnius, lapkričio 11 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode