Sprogimas

Seimas grįš prie žemesnės kartelės rinkimams

Seimas ketvirtadienį grįš prie žemesnės kartelės parlamento rinkimams – siūloma ją nuleisti iki 4 ar 3 procentų rinkėjų balsų.

Ketvirtadienį numatytas Seimo rinkimų įstatymų pataisos svarstymas, projektą perkėlus iš antradienio, kai opozicija pareikalavo pertraukos iki kito posėdžio.

Projektą dėl žemesnės rinkimų kartelės pateikė opozicinio Liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Gentvilas. Pagal jo pataisas, partija mandatų gautų surinkusi ne mažiau kaip 4 proc. rinkėjų balsų, partijų koalicija – 6 proc. rinkėjų balsų.

Toks projektas Seimo salę pasiekė ir po svarstymo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete, tačiau valdančiųjų frakcijų atstovai yra registravę siūlymą dėl 3 proc. kartelės partijoms ir 5 proc. koalicijoms.

Valdantieji pasisako už tokį barjerą, o pirminį projektą pateikę liberalai atsitraukia nuo savo siūlymo.

Seime vykstant ginčams dėl kartelės partijoms ir jų koalicijoms patekti į Seimą, prezidentas Gitanas Nausėda remia 4 proc. ir 6 proc. ribas. Pasak prezidento, kartelės sumažinimas sudarytų galimybes Seime atstovauti didesniam žmonių skaičiui.

Šiuo metu partijos dalyvauja mandatų dalybose, kai daugiamandatėje apygardoje pasiekia 5 proc. kartelę, koalicijos – 7 proc. kartelę.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad „daugelyje šalių, kurios yra pakankamai daug metų demokratinės valstybės, trys procentai yra dažna praktika“.

Jis taip pat Seime registravo Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisą, kad nuo dabartinės 4 proc. partijoms bei 6 proc. koalicijoms kartelės būtų pereita atitinkamai prie 3 ir 5 procentų.

Ties trijų procentų riba visuomenės apklausose balansuojantys „valstiečių“ koalicijos parteriai „socialdarbiečiai“ žada balsuoti už projektą. Jų lyderis Gediminas Kirkilas tvirtina, jog „kuo mažiau demokratiška šalis, tuo aukštesnė kartelė“.

Autorius: Milena Andrukaitytė

Vilnius, lapkričio 21 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode