Sprogimas

Briuselis spaudžia Lietuvą dėl nelietuviškų pavardžių rašybos ribojimo

Europos Komisija paprašė Lietuvos institucijų paaiškinimo, kokių priemonių numatoma imtis dėl kitų Europos Sąjungos šalių piliečių asmenvardžių rašymo originalo kalba.

Briuselio pareigūnų teigimu, ES piliečiai Lietuvoje susiduria su kliūtimis, siekdami gauti pasus ir asmens tapatybes korteles, jei asmenvardžiuose yra raidės q, x arba w.

„Būtume dėkingi, jei Lietuvos valdžios institucijos paaiškintų, kokių struktūrinių priemonių imtasi siekiant užtikrinti, kad Lietuvos valdžios institucijos nedelsiant pripažintų judžių ES piliečių asmenvardžius“, – laiške Lietuvos ambasadorei rašo Europos Komisijos teisingumo ir vartotojų reikalų generalinė direktorė Tiina Astola.

Lietuvos teismai yra ne kartą įpareigoję institucijas leisti dokumentuose rašyti asmenvardžius su nelietuviškomis raidėmis q, x arba w. 

Tačiau Europos Komisijos atstovė pabrėžė, kad Lietuvos valdžios institucijų praktika atrodo nenuosekli, o nelietuviškų raidžių rašymą įteisinančio įstatymo projekto svarstymas atidėtas iki 2020 metų Seimo pavasario sesijos.

Jos teigimu, piliečiai turi turėti galimybę naudotis savo teisėmis ir nesikreipdami į teismus.

„Komisija norėtų pabrėžti, kad ES piliečiai turėtų turėti galimybę naudotis savo teisėmis pagal ES teisę ir neturėtų dėl to pirmiausia kreiptis į nacionalinius teismus“, – rašoma T. Astolos laiške, jo kopiją turi BNS.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius šį mėnesį pranešė, kad ketina kreiptis į Konstitucinį Teismą išaiškinimo dėl nelietuviškų vardų rašybos asmens dokumentuose bei svarsto keisti tai reglamentuojančius teisės aktus.

Diskusija dėl originalios asmenvardžių rašybos Lietuvoje vyksta jau dešimtmečius. Vieni politikai siūlo leisti naudoti lotyniško pagrindo rašmenis asmens dokumentų pagrindiniame puslapyje, kad būtų užtikrinta asmens teisė į jo pavardę, o kiti teigia, kad taip bus sumenkintas valstybinės lietuvių kalbos statusas ir siūlo vardą bei pavardę lotyniško pagrindo rašmenis rašyti tik dokumento antrajame puslapyje.

Autorius Vaidotas Beniušis

Vilnius, gruodžio 23 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode