Sprogimas

Šveicarija planuoja 70 mln. eurų finansinę paramą Lietuvai

Šveicarija planuoja skirti Lietuvai maždaug 70 mln. eurų finansinę paramą, o didžiausią dalį norima skirti sveikatos apsaugai. Paramos lėšas taip pat ketinama naudoti pameistrystės ir kitoms praktinio mokymo formoms finansuoti, pilietinio aktyvumo didinimui.

Vyriausybė trečiadienį turėtų pavesti Finansų ministerijai vadovauti derybos su Šveicarija. 

Anot Finansų ministerijos, Šveicarija su Europos Sąjunga (ES) nesuderino institucinės rėminės sutarties, todėl derybos gali užtrukti – finansavimas tikėtinas maždaug po dvejų metų. 

Sveikatos apsauga, ministerijos teigimu, yra Lietuvai svarbus prioritetas, nes jos finansavimas nesiekia ES vidurkio, o prasti sveikatos rodikliai kartu su mažėjančiu darbingo amžiaus žmonių skaičiumi turi įtakos šalies našumo augimui.

„Puiki bendradarbiavimo patirtis sveikatos srityje praėjusiame šveicarų finansavimo laikotarpyje ir gali būti vystoma, pavyzdžiui, integralios pagalbos į namus srityje“, – teigia ministerija. 

Pameistrystę ir kitas praktinio mokymo formas prioritetine sritimi įvardijo Šveicarija. Ministerijos teigimu, tarptautinės organizacijos pabrėžia, kad kvalifikuotų darbuotojų trūkumas stabdo privačias investicijas ir riboja našumo augimą.

„Pameistrystė ir kitos mokymo formos gali padėti išspręsti darbuotojų gebėjimų neatitikties ir kvalifikuotos darbo jėgos trūkumo problemas, o Šveicarija turi gerą praktiką įgyvendinant pažangias pameistrystės programas“, – pabrėžė ministerija.

Lietuva prioritetine sritimi taip pat įvardijo pilietinį aktyvumą, nes šiuo metu pilietinė visuomenė šalyje yra sąlyginai silpna, gyventojų įsitraukimas į pilietines veiklas nuolat mažėja, todėl NVO sektoriui reikia tęstinės pagalbos ir finansavimo.

Šveicarija 2007-2012 metais Lietuvai buvo skyrusi 71 mln.  Šveicarijos frankų (apie 66 mln. eurų) finansinę paramą. Jos lėšos buvo naudojamos ligoninių infrastruktūrai, aplinkosaugai ir energijos efektyvumo didinimui, nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūrai, nevyriausybinių, bendruomenių organizacijų iniciatyvoms, fundamentaliems moksliniai tyrimams.

Vilnius, vasario 12 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode