Sprogimas

Ministerija siūlo tarnybinio naudojimo informacijos žymą krašto apsaugos sistemoje

Krašto apsaugos ministerija siūlo įvesti tarnybinio naudojimo žymą jautriai informacijai, argumentuodama, kad tai palengvintų informacijos dalijimąsi su partneriais NATO ir Europos Sąjungoje. 

Ministerija teigia, kad nauja tvarka padėtų valdyti informaciją, kuri nėra įslaptinta, bet kurios paviešinimas galėtų kelti rizikų. Šis žymėjimas atitiktų NATO ir Europos Sąjungos žymenis NATO UNCLASSIFIED ir EU LIMITE.

Naujas pataisas ministerija parengė vietoj anksčiau atsiimto įstatymo projekto, pagal kurį „tarnybinio naudojimo informacijos“ sąvoka būtų įvesta visose valdžios institucijose.

Pagal pirmadienį registruotą projektą, tarnybinio naudojimo būtų laikoma valstybės ir tarnybos paslapties nesudaranti informacija „apie karinius pajėgumus ir jų vystymą, tarptautinį karinį bendradarbiavimą, karinių teritorijų saugumo organizavimą“, o apribojimai galėtų galioti, „kol jos atskleidimas pakenktų valstybės saugumo ir gynybos interesams“.

Tokia informacija galėtų apimti duomenis apie planuojamas karines pratybas, atmintines iš tarptautinių derybų, informaciją apie budrumo lygį karinėje teritorijoje. 

Įstatymas numatytų, kad „tarnybinio naudojimo informacija teikiama ir prieinama tik asmenims, kuriems vykdant tarnybines funkcijas būtina su ja dirbti ar susipažinti“.

Krašto apsaugos ministro atstovė spaudai Vita Ramanauskaitė BNS sakė, kad už tokios informacijos neteisėtą paviešinimą grėstų drausminė atsakomybė. 

„Galimybė turėti „tarnybinio naudojimo“ žymą supaprastintų apsikeitimą jautria informacija su sąjungininkais ir atsiradus poreikiui ar būtinybei – greitesnį jos dalinimąsi su platesne auditorija“, – sakė ji.

Ministerija naujas nuostatas siūlo įtraukti Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatyme. Jos galiotų tik krašto apsaugos sistemoje. 

Pernai ministerija panašias nuostatas siūlė Teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų bei Visuomenės informavimo įstatymuose – tokiu atveju „tarnybinio naudojimo informacijos“ sąvoka būtų įvesta visose valstybės ir savivaldybių institucijose.

Pagal tuometinį siūlymą, tarnybinio naudojimo informacija, be kita ko, siūlyta laikyti tokius duomenis, kurie yra susiję su klausimais, dėl kurių valstybės ir savivaldybių institucijos bei įstaigos nėra priėmusios galutinio sprendimo.

Kritikai tada teigė, kad tokios pataisos būtų nepagrįstai apribojusios žiniasklaidos teisę gauti informaciją.

Autorius Vaidotas Beniušis

Vilnius, vasario 25 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode