Parama dėkojame




Sprogimas

A. Nausėda žada imtis ekonominių priemonių dėl koronaviruso

Dėl koronaviruso daromos žalos Lietuva imsis ekonominių priemonių, po Valstybės gynimo tarybos posėdžio pranešė prezidentas Gitanas Nausėda. Jo teigimu, ekonomistai prognozuoja galimą šalies ekonomikos augimo sulėtėjimą.

„Ne paslaptis, kad skirtingais vertinimais mūsų bendrojo vidaus produkto augimo sulėtėjimas, priklausomai nuo scenarijų, kaip seksis kovoti su šituo virusu, galimas nuo 0,5 iki 1,5 procentinio punkto“, – sakė jis.

„Tai nėra recesija, aš tą pabrėžiu. Ekonomikos augimas išlieka, tačiau jis gali būti lėtesnis negu anksčiau prognozuota“, – pridūrė valstybės vadovas.

Pasak G. Nausėdos, ekonomikos augimo lėtėjimas priklausys nuo to, kaip ilgai teks kovoti su koronaviruso protrūkiu.

„Mano pagrindinė mintis ta, kad viskas priklauso nuo koronaviruso protrūkio trukmės. Jeigu pavyks per artimiausius du, tris mėnesius iš esmės pasiekti persilaužimą, tai jau turės teigiamos ir optimizmą skatinančios žinutės reikšmę, nes visi supras, kad blogiausia praeityje ir netrukus situacija pasikeis“, – sakė G. Nausėda.

Pasak prezidento, Europos lyderiai sutinka, kad koronavirusas turės įtakos ekonomikai, o šalys, imdamosi priemonių, gali palengvinti situaciją.

Anot G. Nausėdos, kitą savaitę planuojama parengti ekonominių priemonių, kurių imsis Vyriausybė, planą. 

„Tos gairės reiškia ne ką kitą, o didesnį viešųjų finansų politikos lankstumą, kuris leis, viena vertus, padidinti viešąsias išlaidas tiems sektoriams, kuriems numatytos tam tikros investicijos, jas galima pagreitinti (...) Taip pat yra priemonių blokas kaip lankstesnis amortizacinių atskaitymų tvarkos taikymas, leidžiantis sumažinti apmokestinamąjį pelną ir tokiu būdu leidžiantis sumažinti pelno mokestį“, – teigė šalies vadovas. 

„Griežtos, bet adekvačios priemonės“

Prezidentas G. Nausėda taip pat dar kartą išreiškė pritarimą priemonėms, kurių dėl koronaviruso ėmėsi šalies Vyriausybė.

„Galiu dar kartą išreikšti pritarimą toms priemonėms, kurios vakar buvo patvirtintos. Jos yra griežtos, tačiau tikrai adekvačios susiklosčiusiai situacijai“, – sakė G. Nausėda.

Šalies vadovas taip pat teigė, kad būtina vengti kontakto su žmonėmis, bereikalingo judėjimo bei remtis oficialiais informacijos šaltiniais, o ne tai, kas platinama socialiniuose tinkluose.

„Gyvename atviroje erdvėje yra daug žmonių kontaktų, daug žmonių judėjimo. Ir, kas teisingiausia dabar padaryti, tą judėjimą ir tuos kontaktus minimizuoti“, – teigė prezidentas.

Pasak G. Nausėdos, šiuo metu galima kalbėti ir apie kompensacijas dėl susiklosčiusios situacijos, kai žmonės gauna nedarbingumą dėl Vyriausybės reikalavimų.

„Jeigu yra tam tikros imperatyvios rekomendacijos ar reikalavimai, kad žmonės dirbtų namuose ar dirbtų mažesniu režimu, tai turi būti numatytos tam tikros kompensacinės priemonės“, – tvirtino prezidentas.

„Mes turime sukaupę tam tikrų atidėjimų, kurie ir buvo skirti tiems blogesniems iššūkių laikotarpiams“, – kalbėjo jis.

Lietuvoje iki šiol patvirtinti trys koronaviruso atvejai.

BNS

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
Budas.lt nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode