Sprogimas

Vyriausybė grynojo skolinimosi limitą siekia didinti 6 kartus iki 5,4 mlrd. eurų

Vyriausybė, siekdama pasirengti koronaviruso pandemijos rizikai Lietuvos ekonomikai mažinti, siekia padidinti šių metų grynojo skolinimosi limitą nuo 904,6 mln.  iki 5,401 mlrd. eurų, taip pat nustatyti naują valstybės garantijų limitą paskoloms, būtinoms ekstremalių situacijų paveiktos ekonomikos skatinimui ir likvidumui didinti.

2020 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo ir Valstybės skolos įstatymo pataisomis taip pat siūloma didinti bendrovei „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) ir Žemės ūkio paskolų garantijų fondui šiemet numatytus garantijų limitus.

Finansų ministerijos teigimu, Vyriausybės grynojo skolinių įsipareigojimų pokyčio limito padidinimas iki 5,401 mln. eurų, esant nepakankamam valstybės biudžeto pajamų surinkimui, leistų pasiskolinti didesnes sumas, užtikrinant savalaikį biudžeto išlaidų finansavimą, valstybės skolos refinansavimą ir valstybės piniginių išteklių srautų subalansavimą.

Valstybės garantijų limitas paskoloms, naudojamoms ekstremalių situacijų paveiktos ekonomikos skatinimui, šiemet vienu metu negalės viršyti 500 mln. eurų. 

„Invegos“ ir Žemės ūkio paskolų garantijų fondo prisiimtų įsipareigojimų limitas didinamas nuo 267,8 tūkst. eurų iki 768 tūkst. eurų, taip sudarant galimybę labiau prisidėti prie verslo subjektų, susidūrusių su apyvartinių lėšų trūkumu, kreditavimo skatinimo.

Anot Finansų ministerijos, garantijų limitų ir grynojo skolinimosi limitą siūloma didinti įvertinus atliktą valstybės biudžeto pajamų surinkimo modeliavimą, remiantis 2008-2009 metų krizės duomenimis – pajamų, valdžios sektoriaus balanso, BVP dinamika.

Teigiama, kad dėl ekstremalios situacijos valdžios sektoriaus pajamų kritimas gali būti panašus į buvusį 2008-2009 metais. Skaičiuojama, kad valdžios negautos pajamos šiemet gali siekti 4,21 mlrd. eurų, todėl atitinkamai siūloma didinti Vyriausybės grynojo skolinimosi limitą.

Ministerijos teigimu, ekonomikai išgyvenant sunkų laiką svarbu palaikyti ar net didinti išlaidų lygį, siekiant darbo vietų išlaikymo, investicijų palaikymo ir tuo pačiu siekti ekonomikos potencialo kritimo stabdymo.

„Tai reiškia, kad dabartinėmis aplinkybėmis ir esant didelei rizikai dėl ekonomikos smukimo, svarbu siekti išlaikyti ne mažesnį nei 2020 metams planuotą išlaidų lygį ir, rizikoms pasitvirtinus, jį didinti“, – teigiama ministerijos rašte.

Valstybės garantijų limito didinimą sąlygojo siekis turėti alternatyvių finansavimo šaltinių prieinamumą. Valstybės garantijos dėl paskolų būtų teikiamos Valstybės skolos įstatyme numatytiems tikslams ir jame nustatyta tvarka.

„Invegos“ ir Žemės ūkio paskolų garantijų fondo garantijų limitas didinimas įvertinus rizikas, kad susidarius esamoms aplinkybėms, jų teikiamų garantijų poreikis stipriai išaugs. Garantijų institucijų taikomos priemonės bus liberalizuojamos, kad atlieptų platesnius ir didesnius poreikius, taip pat numatoma sukurti naujų priemonių ir pritraukti daugiau finansų įstaigų, teiksiančiu verslo subjektams paskolas ir kitas finansavimo priemones.

Vilnius, kovo 16 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode