Sprogimas

Už karantino režimo taisyklių nepaisymą gresia baudos, prašoma susitelkimo ir supratingumo

Lietuvos Respublikos Vyriausybei paskelbus karantiną, šalyje draudžiamas beveik visų paslaugų teikimas, o asmenys, grįžę iš užsienio, 14 dienų privalo likti namuose. Kaip Lietuvos gyventojai ir įmonės laikosi nustatytų karantino ir saviizoliacijos taisyklių, bus tikrinama gavus pranešimų per bendrąjį pagalbos centrą telefono numeriu 112.

Lietuvoje nuo 2020 m. kovo 16 d. 00 val. iki kovo 30 d. 24 val. draudžiama visa veikla, kuri nėra skirta aprūpinti žmones būtinaisiais ištekliais. Tad šiuo metu galima tik maisto, veterinarijos, vaistinių ir optikos prekių pardavimo veikla. Viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų veikla galima tik tais atvejais, kai maistas gaminamas išsinešti arba kitais būdais pristatyti gyventojams. Visų kitų paslaugų, tokių kaip grožio, sporto, poilsio centrų ir kitų paslaugų teikimas yra draudžiamas.

Asmenims, grįžusiems iš užsienio, privaloma izoliuotis, t. y. nepalikti namų ar kitos izoliavimosi vietos, nevaikščioti į parduotuves, nepriiminėti svečių ir laikytis kitų nustatytų apribojimų.

Atkreiptinas dėmesys, kad privačiajam sektoriui organizuoti darbą ir klientus aptarnauti nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai būtina atitinkamas funkcijas atlikti darbo vietoje, tik rekomenduojama, o ne privaloma. Todėl statybininkai ar kelininkai ir toliau gali vykdyti pradėtus darbus, jeigu nuspręsta, kad tai yra būtina ir užtikrinamas darbuotojų ir visuomenės saugumas (laikantis saugaus atstumo tarp žmonių, sugriežtinus higienos taisyklių laikymąsi).

„Gavus pranešimų apie tai, kad asmenys pažeidžia izoliavimosi taisykles, t. y. vaikšto tarp žmonių gatvėmis ir taip kelia grėsmę visuomenei dėl koronaviruso išplitimo rizikos, ar įmonės, kurių veikla yra draudžiama karantino laikotarpiu, nepaiso šių draudimų, talkinant policijai pirmiausia sudrausminami, primenamos taisyklės ir nurodoma jų laikytis“, – teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro direktoriaus pavaduotojas Raimondas Vaidginas.

Jeigu šie nurodymai nevykdomi, t. y. žmogus nesutinka likti namuose ar įmonė nesutinka nutraukti draudžiamos veiklos vykdymo, bus taikoma administracinė atsakomybė (įspėjimas ar bauda) už pareigūnų nurodymų nevykdymą ir už karantino režimo taisyklių pažeidimą.

Pasak direktoriaus pavaduotojo, visgi šiuo metu visi NVSC veiksmai pirmiausiai nukreipti į epidemiologinį židinio tyrimą, t. y. į sąlytį su sergančiuoju turėjusių asmenų išsiaiškinimą bei viruso įvežimo į šalį sustabdymą (darbą oro, jūrų uostuose, pasieniuose). Tad bausti neskubama, pirmiausia prašoma supratingumo, susitelkimo ir visų bendro tikslo paisymo.

Visuomenės informavimo grupės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode