Sprogimas

Nežinai, kur atiduoti atliekas? Maps.lt siūlo išmanų sprendimą

Pastaruoju metu didėjant diskusijoms dėl atliekų rūšiavimo, pristatomas naujas įrankis, padėsiantis lengviau rasti visą informaciją apie specifinių atliekų surinkimo vietas. Specialiame iniciatyvos „Pranešk apie skriaudžiamą gamtą“ žemėlapyje pateikiami sambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelių duomenys – vieta, telefonas pasiteirauti, darbo laikas, nuoroda į išsamesnę informaciją.

Priemonė atsinaujinančių šiukšlynų problemai spręsti

Specialusis žemėlapis yra Baltijos aplinkos forumo koordinuojamos iniciatyvos „Pranešk apie skriaudžiamą gamtą“ dalis. Jos koordinatorius Justas Gulbinas teigia, kad pranešimai dėl šiukšlių sankaupų miškuose, miestų ir kaimų apylinkėse yra vieni dažniausiai pasitaikančių. „Pastebime, kad atsakingoms institucijoms sutvarkius nelegalius šiukšlynus, daugelyje vietų po kurio laiko jie vėl atsiranda. Ieškome būdų šiai problemai spręsti. Informacijos apie vietas, kur galima nuvežti specifines šiukšles, prieinamumas, švietimas – vienas iš jų,“ – sako aplinkosaugininkas.

Aikštelės ne tik didelio gabarito šiukšlėms

Interaktyvaus žemėlapio bendraautoriai „Mes rūšiuojam“ pabrėžia, kad stambiagabaričių atliekų aikštelėse surenkamos ne tik didelių gabaritų atliekos. Ten taip pat galima vežti neišnaudotą ir pasenusią buitinę chemiją, statybines atliekas, padangas, drabužius, metalo atliekas, stiklą, plastikines ir popieriaus pakuotes. Kai kurios aikštelės priima ir žaliąsias atliekas: šakas, nupjautą žolę, lapus ir pan.

„Kadangi informaciją, kokias atliekas konkrečiu metu surenka aikštelės, gali kisti, žemėlapyje pateikiame kontaktinį telefoną ir nuorodą į atsakingų atliekų centrų el. puslapį. Jei prieš vykdami jiems paskambinsite, gausite aktualiausią informaciją ir išvengsite nesusipratimų,“ - pataria „Mes rušiuojam“ vadovas Afredas Skinulis.

Žemėlapiui atsirasti padėjo verslas ir visuomenė

Interaktyvų žemėlapį kūrė Baltijos aplinkos forumas, bendadarbiaudamas su Maps.lt ir iniciatyva „Mes rūšiuojam“. Visuomenė taip pat įdėjo savo indėlį – aukojimo portale Aukok.lt rėmė iniciatyvą „Pranešk apie skriaudžiamą gamtą“. „Turime idėjų šį žemėlapį papildyti ir kita informacija apie atliekas, rūšiavimą – kad viskas būtų vienoje vietoje. Tikimės, kad tam įgyvendinti taip pat padės iniciatyvos rėmėjai,“ – ateities planus aiškina Justas Gulbinas.

Maps.lt produkto vadovas Arvydas Dotas priduria: „Pasistenkime kartu, kad atliekos pasiektų aikšteles ir kitas tam skirtas vietas, o ne pamiškes.“

Iniciatyva „Pranešk apie skriaudžiamą gamtą“, palaikoma Baltijos aplinkos forumo ir Maps.lt veikia nuo 2008 m. Ja siekiama burti ir plėsti atsakingų, aplinką tausojančių piliečių bendruomenę, padedančią spręsti aplinkosaugos problemas. Visi Lietuvos gyventojai raginami nebūti abejingais skriaudžiamai gamtai, virtualiame žemėlapyje fiksuoti pastebėtus pažeidimus ir drauge su iniciatyvos operatoriumi rūpintis problemos sprendimu. Per iniciatyvos gyvavimo laiką jau išspręsta daugiau nei 1600 problemų.

Kontaktams:

„Pranešk apie skriaudžiamą gamtą“ koordinatorius

Justas Gulbinas, Baltijos aplinkos forumas Lietuvoje
Tel 8 5 215 9287, el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Maps.lt produkto vadovas

Arvydas Dotas, Hnit Baltic

Tel. 8 5 215 0575, el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode