Parama dėkojame




Seimas priėmė Civilinio turto konfiskavimo įstatymą

Lietuvos Respublikos Seimas šiandien priėmė Lietuvos Respublikos civilinio turto konfiskavimo įstatymą, kuris buvo inicijuotas Vidaus reikalų ministerijos. Įstatymu siekiama sukurti prielaidas veiksmingiau kovoti su tokiais reiškiniais kaip organizuotas nusikalstamumas, korupcija ir savanaudiški nusikaltimai.

„Šio įstatymo tikslas – kova su galimomis korupcijos apraiškomis bei neteisėtu praturtėjimu. Teisiniu reguliavimu siekiama, kad nusikalsti būtų nenaudinga. Asmenys, kuriems būtų pareikšti įtarimai, turėtų pagrįsti turimą turtą bei pajamas. Jeigu praturtėjimas yra teisėtas, pagrindimas neturėtų sudaryti jokių sunkumų“, – teigia vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė. Vis dėlto, jeigu asmuo to nepadaro, būtų kreipiamasi į teismą dėl turto, neproporcingo asmens pajamoms, konfiskavimo.

Pagal priimtą įstatymą asmens turtą būtų galima konfiskuoti, jei asmuo, pavyzdžiui, priklauso nusikalstamoms grupuotėms, įtariamas, kaltinamas ar nuteistas už sunkius ir kai kuriuos apysunkius nusikaltimus, pavyzdžiui, prekybą žmonėmis, plėšimą, turto prievartavimą, kontrabandą, korupcinius nusikaltimus. Konfiskuoti turtą būtų leidžiama tik tuomet, jeigu jo vertė neatitinka asmens teisėtų pajamų ir šis skirtumas viršija 100 tūkst. eurų, o asmuo negali pagrįsti turimo turto teisėtumo.

Siekiant konfiskuoti turtą, pirmiausia įstatymo nustatyta tvarka būtų atliekamas turto tyrimas, o galutinį sprendimą dėl turto konfiskavimo priimtų teismas Civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka pagal prokuroro ieškinį dėl viešojo intereso gynimo.

Vidaus reikalų ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode