Parama dėkojame




Sprogimas

Griežta koronaviruso prevencija ir kontrolė socialinės globos įstaigose: ko imtis, jeigu gyventojui pasireikštų simptomai

Privalomas temperatūros tikrinimas, galimas dalies personalo apgyvendinimas socialinės globos įstaigoje ir konkretūs žingsniai, kurių turi imtis įstaigos, siekdamos sumažinti galimybes gyventojams užsikrėsti koronavirusu. Trečiadienį priimtas tokias koronaviruso prevencijos ir kontrolės gaires numatantis sprendimas

Iki šiol socialinės globos įstaigos vadovavosi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pavedimu ir rekomendacijomis.

Socialinės globos įstaigos sprendimo privalo laikytis, nepriklausomai nuo jų pavaldumo: dalis jų tiesiogiai pavaldžios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, dalis – savivaldybėms, nevyriausybinėms organizacijoms, religinėms organizacijoms ar yra privačios. 

Kai gyventojai nekarščiuoja

LANKYMAS. Gyventojų lankymas per karantiną griežtai draudžiamas. Išimtis daroma mirštančiųjų lankymui, bet tai turi leisti įstaigos vadovas. Artimiesiems turi būti sudarytos sąlygos pabendrauti su gyventojais kitomis priemonėmis, pavyzdžiui, telefonu, vaizdo priemonėmis ir panašiai. Visų įeinančiųjų į įstaigas kūno temperatūra turi būti matuojama.

PERSONALAS. Dalis (iki 50 proc.) neinfekuoto ir potencialaus kontakto su infekuotais asmenimis neturėjusio personalo gali likti dirbti ir būti apgyvendinami globos namuose, personalui skirtuose kambariuose 14-ai dienų.

Įstaigos darbuotojas, kuris darbo metu yra akivaizdžiai sergantis, turi būti nedelsiant nušalinamas nuo atliekamų pareigų ir nukreipiamas pas sveikatos priežiūros specialistą.

PATALPOS. Maistas patiekiamas taip, kad būtų laikomasi fizinio atstumo tarp gyventojų, jei įmanoma – uždaryti bendras patalpas, skirtas valgymui ir tiekti maistą kiekvienam gyventojui individualiai jų kambariuose. Taip pat turi būti paruoštos patalpos karščiuojančių gyventojų izoliavimui.

Visos patalpos turi būti reguliariai valomos ir vėdinamos, dezinfekuojami paviršiai, įskaitant turėklus, jungiklius, durų rankenas ir panašiai, laikomasi kitų rekomendacijų, nurodytų Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje.

GYVENTOJAI. Globos įstaigos gyventojų kūno temperatūra matuojama ne rečiau kaip kartą per parą, įstaigose nebevykdomos grupinės veiklos (išimtinais atvejais – fizinio aktyvumo palaikymui, tačiau užtikrinant, kad būtų laikomasi fizinio atstumo). Taip pat gyventojai primygtinai skatinami laikytis bent vieno metro atstumo vienas nuo kito.

Simptomų neturinčių gyventojų priežiūra:

  • kambariai, kuriuose gyvena gyventojai be COVID-19 simptomų, suskirstomi grupėmis;
  • kiekvienai grupei skiriama tik ją prižiūrinti personalo komanda;
  • nekarščiuojantys gyventojai ir personalas naudojasi tomis pačiomis patalpomis, įėjimais, personalo judėjimas neribojamas (išskyrus karščiuojančiųjų bloką);
  • staiga pasireiškus ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingiems ligos simptomams (kosuliui ar pasunkėjusiam kvėpavimui), kviečiama greitoji medicinos pagalba.

Apžiūrint gyventoją, kuris neturi padidėjusios temperatūros ar viršutinių kvėpavimo takų infekcijos požymių, personalas turi dėvėti vienkartinę veido kaukę, darbo aprangą ir vienkartines pirštines.

Jeigu gyventojas pradeda karščiuoti

Jeigu socialinės globos įstaigoje užfiksuojama, kad gyventojas karščiuoja, nedelsiant reikia imtis ypatingų apsaugos priemonių. Visų pirma, karščiuojantys pacientai turi būti atskiriami nuo nekarščiuojančių, su jais turi dirbti atskiras personalas. Privalomi tyrimai nuo koronaviruso tokiu atveju – ne tik karščiuojantiems gyventojams, bet ir juos prižiūrinčiam personalui.

Karščiuojančių gyventojų priežiūra: 

  • turi būti apgyvendinti atskirai nuo nekarščiuojančių, atskirame sąlyginiame bloke su atskiru išėjimu. Jei dėl pastato išplanavimo neįmanoma gyventojų patalpinti atskirame bloke su atskiru išėjimu, nuo nekarščiuojančių gyventojų jie privalo būti atskirti papildomomis priemonėmis, pavyzdžiui, skydinėmis pertvaromis, širmomis ar panašiai;
  • karščiuojantiems gyventojams būtų privalomai atliekamas tyrimas dėl COVID-19;
  • visam personalui, prižiūrinčiam karščiuojančius gyventojus, būtų privalomai atliekamas tyrimas dėl COVID-19;
  • karščiuojančius gyventojus prižiūrinčio personalo judėjimas būtų apribotas nuo patekimo į nekarščiuojančių gyventojų bloką;
  • karščiuojančių gyventojų priežiūrai naudojamas atskiras inventorius (patalynė, indai, stalo įrankiai ir pan.), atskirai skalbiami jų skalbiniai.

Apžiūrėdamas karščiuojančius pacientus, personalas privalo dėvėti tokias asmenines apsaugos priemones: vienkartinį chalatą ilgomis rankovėmis, respiratorių FFP2/FFP3, vienkartinę kepurę, apsauginius akinius arba skydelį, vienkartines pirštines. Vienkartinė kaukė taip pat uždedama pacientui.

Asmeninės apsaugos priemonės turi būti naudojamos taisyklingai: užsidedama ir nusiimama atsargiai, atsižvelgiant į rekomendacijas ir vengiant užteršimo. Jas naudoti turi ir darbuotojai, keičiantys nešvarią patalynę, skalbinius ir panašiai. 

Jeigu socialinės globos įstaigoje prižiūrimam žmogui pasireiškia ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingi ligos simptomai (kosulys ar pasunkėjęs kvėpavimas), kviečiama greitoji medicinos pagalba.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode