Sprogimas

A. Monkevičius: brandos egzaminai baigsis liepos 21-ąją, stojimai – iki rugsėjo pradžios

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius sako, kad brandos egzaminai turėtų prasidėti birželio 22 dieną ir baigtis iki liepos 21-osios.

Jis taip pat patvirtino, kad pirmasis stojimų į aukštąsias mokyklas etapas vyks iki rugpjūčio 18-osios, antrasis turėtų baigtis rugsėjo 4-ąją, o mokslo metus aukštosioms mokykloms siūloma pradėti dar po beveik dviejų savaičių. 

„Rugsėjo 14 dieną siūloma pradėti mokslo metus“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė A. Monkevičius.

Ministerija informavo, kad pagrindinės brandos egzaminų sesijos, vyksiančios birželio 22 – liepos 21 dienomis, rezultatai bus skelbiami iki rugpjūčio 5 dienos, o brandos atestatus mokyklos galės išduoti nuo rugpjūčio 7 dienos.  Brandos atestatui gauti reikia dviejų išlaikytų egzaminų: lietuvių kalbos ir literatūros ir vieno laisvai pasirenkamo.

Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinis ir mokyklinis brandos egzaminai vyks birželio 29 dieną, anglų kalbos – liepos 1 dieną, matematikos – liepos 3 dieną. Užsienio kalbos egzaminų kalbėjimo dalis vyks birželio 22 – 25 dienomis, klausymo, skaitymo ir rašymo – birželio 30 – liepos 1 dienomis (išskyrus rusų kalbos egzamino dalį, vyksiančią liepos 17-ąją).

Istorijos egzaminas bus laikomas liepos 7-ąją,  biologijos – liepos 9-ąją, informatikos –  liepos 13-ąją, chemijos – liepos 20-ąją, fizikos - liepos 21-ąją

A. Monkevičius sako girdintis kai kurių ekspertų pastabas, abiturientų priekaištus, jog šiemet jie nespės pasiruošti, todėl brandos egzaminai turi būti nukeliami. Jis ragina savivaldybes, mokyklų vadovus ir pedagogus sudaryti sąlygas abiturientams pasiruošti egzaminams ir tikisi, kad jau birželį moksleiviai galės dalyvauti gyvose konsultacijose su pedagogais.

„Aš manau, kad mes pasvėrėme visus argumentus. Buvo įvairių nuomonių, bet manau, kad racionaliausias sprendimas, įvertinant visas pasekmes, yra būtent šitas sprendimas“, – teigė ministras.

A. Monkevičius sako, kad dėl nusikeliančios sesijos neplanuojama keisti pačių egzaminų turinio ir žadėjo, jog į egzaminus tikrai nebus įtraukta programos dalis, jei jos moksleiviai nespės įsisavinti dėl karantino. Jis ragino ruoštis sesijai ramiai, bet neatmetė, kad keičiantis situacijai, gali būti keičiamos ir kai kurios datos, pabrėždamas, kas „šitas variantas yra gana pagrįstai tikėtinas“. 

Pakartotinė egzaminų sesija bus vykdoma nuo liepos 22 ienos iki rugpjūčio 4 dienos. Apeliacijų ir pakartotinės sesijos rezultatų skelbimo terminas – rugpjūčio 17 dieną.

Ministras taip pat pabrėžė suprantantis, jog mokytojams nusikėlus egzaminų sesijai teks ilgiau dirbti ir sako  besitikintis iš jų geranoriškumo, bet patikino, kad jau suplanavę atostogas tikrai jas galės pasiimti laiku. Anot jo, per egzaminus į „techninius darbus“ galės įsitraukti pedagoginių studijų studentai.

„Iš esmės, organizuodami egzaminų sesiją, remsimės mokytojų sutikimu – prievartos čia būti negali. Aš manau, kad mokytojai visada pademonstruoja savanorystę, ir ministerija, kartu su mokyklomis, spręsime, kaip teisingai mokytojams atlyginti už tą darbą“, – teigė jis.

„Mokytojai nebus nuskriausti – tie, kurie suplanavę atostogas, jie tikrai galės atostogauti, tie kurie norės, galės, kurie sutiks, jie bus pasitelkti“, – pridūrė A. Monkevičius. 

Dokumentai stojimui – dar prieš egzaminus

Kaip skelbia ministerija, bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas prašymų registravimas prasidės dar prieš brandos egzaminų sesiją ir vyks nuo birželio 1 dienos iki rugpjūčio 18 dienos.

Bendrasis priėmimas bus vykdomas dviem etapais. Pagrindinio etapo metu kvietimai studijuoti bus paskelbti rugpjūčio 25 dieną, studijų sutartys pasirašomos rugpjūčio 26 – 28 dienomis. Papildomas priėmimas prasidės nuo rugpjūčio 31 dienos ir baigsis rugsėjo 11 dieną.

Karantinas paskelbtas kovo 16-ąją ir šiuo metu pratęstas iki balandžio 27 dienos. Jo metu neveikia visos kultūros, švietimo, ugdymo įstaigos, draudžiami masiniai renginiai. Mokslas vyksta nuotoliniu būdu.

Autorius Ignas Jačauskas

Vilnius, balandžio 10 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode