Sprogimas

S. Krėpšta: viruso plitimas sukontroliuotas, galima atsargiai švelninti apribojimus

Prezidento patarėjas sako, kad remiantis naujausiais duomenimis, Lietuvai pavyko sukontroliuoti naujojo koronaviruso plitimą, todėl galima galvoti apie atsargų kai kurių verslo suvaržymų sušvelninimą.

„Tikrai matosi, kad situacija, galima sakyti, yra sukontroliuota, nebematome nevaldoma plitimo, tikrai nesikartoja tokia situacija, kaip pietų Europos valstybėse, ir tai suteikia tam tikro optimizmo“, – Žinių radijui antradienį sakė prezidento patarėjas ekonomikai Simonas Krėpšta. 

Pasak jo, vienas pandemijos plitimo indikatorių yra laikas, per kurį padvigubėja nustatytų infekuotų žmonių skaičius. Kovo pradžioje ir viduryje Lietuvoje jis buvo 3-4 dienos, o šiuo metu – maždaug pora savaičių.

„Tai yra tokia riba ir kitos šalys interpretuoja, kad kai dvigubėjimas vyksta ilgiau nei per porą savaičių, galima galvoti apie tam tikrus ekonomikos sušvelninimus“, – aiškino S. Krėpšta.

Tačiau jis pažymėjo, kad skubėti tikrai nereikia, tai turi būti daroma labai atidžiai, pagal atskirus segmentus ir gerai įvertinant, kokią įtaką tai turės pandemijos situacijai.

Falšstartą atlikti šiose varžybose tikrai labai nesunku, reikia suprasti, kad čia nėra sprintas, tai yra ilgo nuotolio varžybos. Akivaizdu, kad mes gyvensime su šiuo virusu, kol bus išrasta efektyvi vakcina. Tai yra pakankamai ilgas laikotarpis, kuris gali tęstis metus ar pusantrų“, – tvirtino prezidento patarėjas.

GItanas Nausėda antradienį su socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu bei Lietuvos profesinių sąjungų vadovais aptars pasiruošimą „atšildyti“ ekonomiką.

Premjeras Saulius Skvernelis prieš ilgąjį Velykų savaitgalį interviu BNS teigė, kad Vyriausybė šią savaitę planuoja paskelbti preliminarų keturių dalių planą, kada laipsniškai gali būti švelninami karantino ribojimai, jei situacija dėl koronaviruso plitimo išliks stabili.

Ministrų kabinetas trečiadienį gali paskelbti apie dalinį atlaisvinimą prekybos ir paslaugų sektoriuje. Antras etapas apimtų lauko kavines, sporto, sveikatinimo paslaugas, trečiasis – vaikų darželius ir mokyklas, o tolimoje ateityje svarstomas ir masinių renginių ribojimų švelninimas.

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, šalyje kovo 16 dieną paskelbtas karantinas, jis šiuo metu galioja iki balandžio 27 dienos imtinai.

Vilnius, balandžio 14 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode